Ukrajinskému miliardárovi, ktorý platil Majdan, vraj Rusi zabrali fabriku

Ruské úrady zabrali závod na výrobu cukroviniek, ktorý sa nachádza v západoruskom meste Lipeck a má ukrajinského vlastníka. V podniku zastavili výrobu. Oznámila to vo štvrtok podľa agentúry Reuters ukrajinská ministerstva zahraničia a hospodárstva.

20.03.2014 14:07
debata (54)

Ruská polícia podľa nich továreň patriacu ukrajinskej spoločnosti Roshen obsadila v stredu. Ruské úrady pritom podľa ukrajinských ministerstiev nepredložili žiadne dokumenty, ktoré by ich oprávňovali „vraziť na pozemok spoločnosti a zastaviť výrobu“.

Agentúra DPA medzitým informovala, že moskovská justícia zmrazila ukrajinskému výrobcovi cukroviniek Roshen ruské kontá. Podnik patrí ukrajinskému miliardárovi Petrovi Porošenkovi, ktorý je napojený na ukrajinskú opozíciu a podieľal sa na financovaní protestného hnutia na kyjevskom námestí Majdan. Masové protesty vyústili v zosadenie promoskovského orientovaného prezidenta Viktora Janukovyča. Rusko potom aj napriek hrozbám Západu zahájilo kroky k anexii ukrajinského Krymu.

Hovorkyňa spoločnosti podľa DPA vo štvrtok oznámila, že výroba v lipeckom závode bola zastavená najmenej na jeden týždeň.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Majdan