Mestá tlačia na zastavenie šetrenia

Samosprávy už majú dosť šetrenia na nočnom osvetlení, údržbe ciest a platoch úradníkov. Vo volebnom roku je prioritou číslo jedna dokončenie rozostavaných investícií.

19.03.2014 15:00
debata (4)

Združenie miest a obcí Slovenska tak čoraz viac tlačí na vládu, aby tento rok nemuseli skončiť hospodárenie s plánovaným prebytkom 22 miliónov eur.

„Nedá sa donekonečna tvoriť prebytkové rozpočty na úkor ľudí. Po tom, čo sme zvýšili platy učiteľom, rastú tlaky na zvyšovanie miezd aj od ďalších štátnych zamestnancov,“ povedal Jozef Dvonč, predseda Združenia miest a obcí Slovenska. Na priblíženie, podľa odhadov samospráv všetky mestá a obce v minulom roku hospodárili s prebytkom okolo sto miliónov eur. „Naším cieľom je presvedčiť vládu, aby sme hospodárenie v roku 2014 mohli skončiť s vyrovnaným rozpočtom, teda na nule,“ pokračoval Jozef Turčány, výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Pre prichádzajúce samosprávne voľby ministerstvo financií najskôr ustúpi tlaku obcí. „Vo volebnom roku je prirodzený tlak zo strany samospráv na uvoľnenie peňazí za účelom dokončenia investícií. Všetko bude závisieť od toho, ako sa v priebehu roka vyvinie výber dane z príjmu fyzických osôb a určite hľadáme priestor na zvyšovanie podielu miest a obcí,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Daň z príjmu fyzických osôb je súčasťou štátneho rozpočtu a obce z nej v tomto roku dostanú podiel na úrovni 67 percent. Na porovnanie, v minulom roku samosprávy dostali „len“ 65,4-percentný podiel.

Primátorom je pritom v časoch prichádzajúcich volieb každé euro dobré. „V roku 2014 sa bude rekonštruovať zimný štadión a vedenie mesta robí všetko pre to, aby sa podarilo začať s rekonštrukciou futbalového štadióna,“ povedal prednosta Mestského úradu v Banskej Bystrici Miroslav Rybár. Mesto by v tomto roku chcelo stihnúť v spolupráci so súkromným investorom aj rekonštrukciu autobusovej stanice. Samosprávy už nechcú tak tvrdo šetriť ako v roku 2013. Niektoré mestá si totiž uťahujú opasky už posledných pár rokov.

„Od roku 2005 mesto vykonalo celý rad racionalizačných a úsporných opatrení, či už predajom prebytočného majetku, alebo zrušením jednej základnej školy, zvyšovaním daní z majetku a správnych poplatkov,“ odkázal hovorca Žiaru nad Hronom Martin Baláž. Vlani sa mestu na údržbe mestského majetku podarilo ušetriť približne 100-tisíc eur. Samosprávy pre dohodu s vládou vytvorili v minulom roku prebytok vo výške okolo sto miliónov eur. „Presné číslo predstavíme v najbližších dňoch. V každom prípade si už zo súčasných údajov dovolím pozitívne hodnoť minuloročné hospodárenie samospráv,“ uviedol Pellegrini.

Na dosiahnutie tohto cieľa samosprávy v minulom roku zvyšovali dane a miestne poplatky. Hlavne v menších dedinách sa vypínalo osvetlenie, dochádzalo k prepúšťaniu ľudí či znižovaniu ich platov. Vo veľkom sa tiež pozastavovali investície z eurofondov, pretože obce nemali finančné zdroje na ich dofinancovanie.

„Úspory sme zabezpečili znížením výdavkov na položkách mzdy a tovary a služby. V porovnaní s rokom 2012 sme znížili výdavky na mzdy o vyše 24-tisíc eur a tovary a služby sme znížili o 198-tisíc eur. Šetrenie sa nepremietlo priamo na obyvateľov, keďže sme neupravovali výšku daňového zaťaženia,“ uzavrela hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková. <pe>

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #obec