Rusko pre ukrajinskú krízu zrejme opäť posunie privatizáciu

Rusko zrejme pre dopady ukrajinskej krízy na finančné trhy znovu odloží už výrazne oneskorený program privatizácie.

18.03.2014 19:24
debata (8)

Predaje štátnych podielov vo veľkých firmách plánované na druhý štvrťrok sa možno presunú do druhého polroka tohto roka, oznámila v utorok šéfka úradu pre správu štátneho majetku Olga Dergunovová.

„Môže sa stať, že by sme to mohli uskutočniť až v treťom a štvrtom štvrťroku,“ povedala Dergunovová podľa agentúry Interfax. Zmienila sa v tejto súvislosti o predaji podielov v leteckej spoločnosti Aeiroflot, ropnom gigante Rosnefť a námornom prepravcovi Sovkomflot.

V dôsledku prudkého prepadu ruských trhov pod vplyvom ukrajinskej krízy a hrozby západných sankcií proti Rusku by Moskva z predaja akciových podielov na trhu získala oveľa menej ako predtým. Prepad na trhoch už viedol k odloženiu emisií firemných akcií a dlhopisov. Index ruského trhu MICEX klesol tento rok o 13 percent a kurz rubľa je slabší o 11 percent.

Ukrajinská kríza odložila niekoľko primárnych akciových emisií a firmy budú čakať, ako sa situácia vyvinie, povedali agentúre Reuters zdroje z bánk a firiem. Podľa nich ide o emisie ruskej veľkoobchodnej pobočky nemeckej maloobchodnej skupiny Metro, predajua tovaru pre deti Detskyj Mir a úverovej spoločnosť Credit Bank of Moscow.

Ruská banka Promsvjazbank odložila emisiu dlhopisov a banková jednotka Sberbank odložila jednu z najvýznamnejších investičných konferencií v Rusku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #privatizácia #Ukrajina