Šéf Gazpromu nemusí byť na čiernom zozname

Na zozname osôb, proti ktorým chce Európska únia zaviesť sankcie pre ruské ovládnutie ukrajinského regiónu Krym, zrejme nebudú šéfovia energetických firiem Gazprom a Rosnefť. Uviedol to v pondelok rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz.

17.03.2014 12:43
debata (3)

Víkendové referendum o pripojení Krymu k Rusku označil za neprijateľné. Európa na jeho výsledok odpovie zákazom víz a zmrazením majetku politických a vojenských predstaviteľov, ktorí za tento krok nesú zodpovednosť, povedal Kurz v rozhovore pre verejnoprávnu vysielaciu spoločnosť ORF.

Nemecký denník Bild v piatok informoval, že terčom sankcií budú aj šéfovia dvoch najväčších ruských energetických firiem, plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller a ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin. To Kurz označil za nepravdepodobné.

„V tomto čase to neočakávame,“ odpovedal rakúsky minister na otázku, či sankcie zasiahnu aj predstaviteľov dvoch spoločností. „Myslím si, že zavádzať bez rozlišovania sankcie proti šéfom firiem by bol nesprávny krok,“ dodal Kurz.

Konečné rozhodnutie o sankciách proti ruským predstaviteľom majú prijať ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ, ktorý zasadajú v pondelok v Bruseli. Predbežný zoznam, na ktorom sa nachádzalo 120 až 130 osôb, sa podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters medzičasom zredukoval na „niekoľko desiatok“ mien.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gazprom #Ukrajina #Rosnefť