Francúzsko zakázalo geneticky modifikovanú kukuricu

Francúzske ministerstvo poľnohospodárstva zakázalo predaj, používanie aj pestovanie geneticky modifikovanej (GMO) kukurice MON 810 od americkej spoločnosti Monsanto. Je to jediná odroda GMO kukurice, ktorá má v súčasnosti povolenie na pestovanie v Európskej únii.

16.03.2014 08:51
debata (29)

Francúzska vláda tvrdí, že GMO plodiny predstavujú riziko pre životné prostredie a snažia sa znovu zaviesť zákaz ich pestovania. Najvyšší súd podobné snahy vlády už dvakrát zrušil.

Rozhodnutie je načasované tak, aby zabránilo výsevu GMO predtým, než sa začne rokovať o návrhu zákona, ktorý má zakázať pestovanie všetkých geneticky modifikovaných organizmov v krajine. Vo Francúzsku sa seje kukurica v druhej polovici marca. Zákaz má platiť až do prijatia zákona. Súčasná socialistická vláda je rovnako ako jej predchádzajúca konzervatívna predchodkyňa proti pestovaniu GM plodín. Dôvodom sú obavy verejnosti, či sú tieto plodiny bezpečné a tiež rozsiahle protesty ekológov.

Medzi krajinami EÚ panujú už dlhú dobu spory, či schvália alebo neschvália pestovanie ďalšieho druhu GMO kukurice, Pioneer 1507. Tú vyvinuli firmy DuPont a Dow Chemical. O povolení tak bude musieť rozhodnúť Európska komisia.

V Európe o pestovaní GMO plodín nie je príliš veľký záujem a na celosvetovej produkcii týchto plodín má región iba nepatrný podiel. Tieto plodiny sa pestujú hlavne v Severnej a Južnej Amerike a v časti Ázie. Predvlani sa GMO plodiny pestovali po celom svete na ploche okolo 170 miliónov hektárov.

Kukurica od Monsanta povolená na pestovanie v EÚ je odolná voči hmyzu a bola schválená v roku 1998. Pestuje sa na rozlohe približne 100 000 hektárov, a to hlavne v Španielsku, ďalej v Portugalsku, Českej republike, Rumunsku a na Slovensku. V siedmich krajinách EÚ je pestovanie zakázané. Sú to Rakúsko, Bulharsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Taliansko a Luxembursko.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Monsanto