Prvú fázu plynovodu Južný prúd vybudujú Taliani

Talianska spoločnosť Saipem si zabezpečila dohodu s ruským plynárenským monopolom Gazprom o predĺžení plynovodu South Stream (Južný prúd) cez Čierne more do južnej Európy. Firmy to oznámili v piatok.

14.03.2014 16:24
debata (1)

Medzi Ruskom a Európou v súčasnosti rastie napätie pre ukrajinskú krízu, ktorá vyvoláva obavy o budúcnosť dodávok ruského plynu. Gazprom v piatok ale oznámil, že vývoz plynu do Európy pokračuje ako zvyčajne.

Saipem, dcérska firma talianskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Eni, je podľa agentúry ANSA najväčším európskym dodávateľom služieb pre ropný priemysel. Kontrakt s Gazpromom sa týka vybudovania prvej etapy projektu potrubného vedenia a má hodnotu dve miliardy eur.

Gazprom tiež podľa agentúry Reuters oznámil, že podpísal dohodu o dodávkach potrubia pre druhú fázu South Streamu s japonskými spoločnosti Marubeni, Itochu a Sumitomo a s ruskými podnikmi OMK a Severstal.

South Stream má začať prepravovať ruský zemný plyn do Európy od decembra 2015. Plynovod má viesť pod hladinou Čierneho mora a ďalej cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko až do severovýchodného Talianska. Ďalšie vetvy povedú do Chorvátska, Macedónska, Grécka a Turecka.

Ročne má plynovod prepraviť asi 63 miliárd metrov kubických plynu, zhruba 15 percent ročných európskych potrieb plynu. Plnú kapacitu by mal dosiahnuť v roku 2018. Prvá fáza s ročnou kapacitou 15,75 miliardy metrov kubických by mala byť na dne Čierneho mora vybudovaná do tretieho štvrťroku budúceho roka.

Ruskí predstavitelia sa údajne pripravujú na sankcie, ktoré by Európa a Spojené štáty mohli uvaliť voči Moskve pre jej aktivity na Ukrajine. Štátom prevádzkovaný monopolný vývozca plynu Gazprom by podľa ANSA mohol byť terčom týchto reštrikcií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #South Stream #Južný prúd