Slovensko vo veľkom dováža plyn z Nemecka, Ukrajina je strašiakom

Slovensko prudko zvýšilo dovoz plynu z Nemecka cez české územie. Agentúre Reuters to v stredu povedali obchodníci z nemeckých plynárenských spoločností.

12.03.2014 17:31
debata (42)

Podľa nich tým Slovensko reaguje na zvýšenú pravdepodobnosť prerušenia dodávok ruského plynu cez Ukrajinu a snaží sa doplniť zásoby po zime pre prípad ďalšej krízy pri dovoze plynu.

Prudko vzrástol dovoz na Slovensko zo západu najmä v minulých dňoch, keď ruský monopolný vývozca plynu Gazprom oznámil, že mu Ukrajina nezaplatila za februárové dodávky a Kyjev to začiatkom týždňa potvrdil. Podľa analytikov sa kvôli tomu dá takmer s istotou čakať krátkodobé prerušenie toku plynu cez ukrajinský tranzitný plynovod.

Podľa údajov spoločnosti Gas Storage Europe sa čerpanie zo slovenských zásobníkov plynu minulý týždeň spomalilo a cez víkend pre zvýšený dovoz zo západu úplne ustalo. Zvýšenie rizika prerušenia dovozu cez Ukrajinu zvýšilo veľkoobchodné ceny plynu na Slovensku nad nemeckú úroveň, takže vývoz z Nemecka na Slovensko je teraz výhodný, povedali obchodníci.

„Keď Ukrajina v piatok nezaplatila Rusku posledný účet za plyn, objednávky zo Slovenska v Nemecku vzrástli, pretože Slovensko bude prvé, ktoré zasiahne prerušenia dodávok,“ povedal jeden z obchodníkov.

Podľa zdrojov z plynárenstva je väčšina plynu odoberaného z Nemecka ruskej proveniencie a prichádza tam podmorským plynovodom Nord Stream, vybudovaným práve v záujme vyhnúť sa Ukrajine. Zvyšok slovenskom dovozu pochádza z Nórska a Holandska.

Slovensko, ktorého dopyt kryje najmä ruský plyn dodávaný cez Ukrajinu, môže odoberať plyn aj z Rakúska, Poľska a tiež z Nemecka cez Českú republiku. Nord Stream je už zhruba rok prepojený plynovodom Gazela s českým plynovodným systémom.

Podľa analytikov je pre nesplácanie ruských dodávok veľmi pravdepodobné, že Kyjev bude na obmedzenú dobu od ruského plynu odpojený. To sa v dôsledku cenového sporu stalo naposledy v januári 2009, keď na to vo vtedajšej mrazivej zime doplatili aj krajiny v strednej a východnej Európy, najmä Slovensko a Bulharsko.

„To, že Gazprom preruší dodávky plynu Ukrajine pre nedoplatky, je zrejme takmer nevyhnutné,“ uviedli analytici konzultačnej spoločnosti Energy Aspects.

Po nezvyčajne miernej zime a teplom predjarí sú na tom ale potenciálne ohrozené krajiny čo do zásob plynu oveľa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zásoby v regióne sú o zhruba 40 percent vyššie ako v rovnakom období minulého roka, navyše sa v posledných rokoch zvýšila ich prepojenosť s plynovodmi v západnej Európe.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina