Únia jednostranne ruší clá na tovar z Ukrajiny

Európska únia sa rozhodla ekonomicky pomôcť Ukrajine tým, že začne jednostranne napĺňať časti obchodnej dohody, ktorú Brusel s Kyjevom dohodol v rámci zatiaľ nepodpísanej dohody o pridružení.

12.03.2014 07:00
debata (12)

Dočasné opatrenie nadobudne účinnosť okamžite a potrvá podľa eurokomisára pre obchod Karla De Guchta najmenej do tohtoročného novembra, keď EÚ očakáva podpis spomínanej rozsiahlej obchodnej dohody. De Gucht to spolu so šéfom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom oznámil v utorok na tlačovej konferencii v Štrasburgu.

„Minulý štvrtok sa predstavitelia členských krajín dohodli na balíku podpory pre Ukrajinu v hodnote jedenástich miliárd eur, ktorý predložila Európska komisia,“ povedal Barroso. „Dnes sme prijali prvý z predpokladaných krokov – súbor obchodných podmienok, ktoré pre Ukrajinu znamenajú ekonomickú výhodu takmer 500 miliónov eur ročne,“ dodal.

„Tento návrh je jasným a hmatateľným opatrením EÚ na podporu Ukrajiny,“ vyhlásil Barroso. Podľa De Guchta je cieľom poskytnúť ukrajinskému hospodárstvu také podnety, ktoré budú mať prínos pre každodenný život Ukrajincov.

Odstránenie ciel pomôže najmä poľnohospodárom

Únijné opatrenia sa týkajú priemyselných aj poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Najviac bude z odbúravania dovozných bariér ťažiť poľnohospodársky sektor, ktorého sa z celkového očakávaného ročného prínosu až 500 miliónov eur bude týkať takmer 400 miliónov eur. Liberalizácia by ale podľa Európskej komisie nemala poškodiť únijné poľnohospodárstvo.

Súčasné únijné tarify na dovážaný ukrajinský priemyselný tovar Brusel úplne odstráni u 94,7 percenta produktov. Sadzby u zostávajúceho tovaru budú znížené.

EÚ chce poskytnúť okamžité a neobmedzené preferencie na 82,2 percenta ukrajinského poľnohospodárskeho exportu. Zostávajúcich častí sa bude týkať čiastočná liberalizácia v podobe kvót na bezcolný dovoz čo znamená, že výhody bude možné uplatniť len na stanovené množstvo dovozu z Ukrajiny. Táto kategória sa týka obilnín, bravčového a hovädzieho mäsa a tiež hydiny. Všetky uvedené rozhodnutie únie sú jednostranné, čo znamená, že Ukrajina nie je viazaná obdobným krokom pre tovar z EÚ.

Babiš: Neviem, či to únia domyslela

Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš návrh označil za „politické rozhodnutie“ a bezprecentný krok. „Neviem, či skutočne EÚ domyslela, čo sa môže stať,“ poznamenal s tým, že podnikanie v poľnohospodárstve má na Ukrajine z hľadiska cien pôdy, nájmov, platov zamestnancov alebo zdanenia úplne iné podmienky ako v únii.

Uvoľnenie colných bariér podľa De Guchta bude platiť pre celú Ukrajiny, teda aj pre Krym, ktorý je pod kontrolou ruských vojakov a ktorý sa chce aj napriek odporu Kyjeva pripojiť k Rusku. „Krym je súčasťou Ukrajiny, bude tak z daných výhod ťažiť,“ povedal De Gucht. Zároveň upozornil, že EÚ nepripustí bezcolný dovoz ruského tovaru cez Krym.

Barroso tiež zdôraznil, že Európska únia bude naďalej podporovať slobodnú vôľu Ukrajincov. Na Ukrajine sa po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča odohrávajú rozsiahle ústavné zmeny a Kyjev zároveň čelí ruskej okupácii Krymu a snahe proruského obyvateľstva tohto ukrajinskej polostrova o pripojenie ich doterajšie autonómnej republiky k Rusku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #clo #Ukrajina