Cenu Telekomu určí medzinárodná banka

Odpovedať na otázku, aký zisk bude mať vláda z predaja svojho podielu v Slovak Telekome, dá jedna z desiatich špičkových medzinárodne uznávaných investičných bánk. Má ňou byť Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Citi, Credit Swiss, UBS, Deutsche Bank, Bank of Amerika Merill Lynch, Barclays alebo banka Macquarie.

11.03.2014 14:50 , aktualizované: 20:00
debata (33)

Na utorňajšom zasadnutí hospodárskeho výboru o tom poslancov parlamentu informoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Keby sme pristúpili k priamemu predaju a využitiu predkupného práva, tak by bolo veľmi komplikované určiť, či bola cena výhodná. Myslím, že týmto spôsobom a touto cestou je zabezpečený najvyšší možný komfort slovenskej strany,“ zdôvodnil šéf hospodárskeho rezortu.

Výber banky, ktorá určí hodnotu 49 percent štátnych akcií vo firme, sa má konať v dohľadnom čase. Vláda by totiž svoje podiely chcela predať do konca roka. Miriam Žiaková, hovorkyňa Fondu národného majetku, však zatiaľ nevie odpovedať, koľko peňazí za rady štát zaplatí. „Cena ešte nie je zrejmá, pretože vyplynie z obstarávania,“ podotkla.

Je však otázne, akým spôsobom akcie zmenia majiteľa. Deutsche Telekom ako väčšinový vlastník práv vo firme má totiž podľa privatizačnej zmluvy podpísanej počas Dzurindovej vlády predkupné právo na odkúpenie podielov. Keby ho však nemecký akcionár nevyužil, akcie by putovali na Bratislavskú burzu cenných papierov, kde by ich mohli kúpiť napríklad aj bežní ľudia.

Počas Radičovej vlády očakával Fond národného majetku z dopredaja podielov zisk zhruba jednu miliardu eur. K podobnej cene dospel na základe výročnej správy spoločnosti z roku 2012 aj analytik spoločnosti Patria CF Tomáš Tomčány. Ak by ľudia a firmy mali o podiely veľký záujem, cena by sa podľa neho mohla šplhať ešte vyššie. Čím väčší dopyt je po akciách, tým viac stúpa ich hodnota.

Na zasadnutí hospodárskeho výboru sa medzi ministrom hospodárstva a jeho predchodcom v ministerskom kresle Jurajom Miškovom (nezaradený) strhla aj hádka okolo možného zneužitia pozície na trhu. Telekomu totiž hrozí vysoká pokuta od Európskej komisie, a to za údajné neférové správanie voči jeho konkurentom poskytujúcim internet ADSL. Ak by totiž eurokomisia pokutu skutočne udelila, znížilo by to hodnotu akcií. Malatinský však Miškovove slová odmietol.

„Prečo ma kritizuje niekto, kto tiež mohol konať rovnako ako ja teraz a nekonal? Navyše v súčasnosti nie je isté, že firma pokutu skutočne dostane,“ podčiarkol Malatinský.

Informáciu z agentúry nahradil redakčný článok.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Malatinský #Slovak Telekom