Plynovod s Maďarskom bude onedlho v prevádzke

Plynovodné prepojenie Slovenska s Maďarskom bude už onedlho v prevádzke. Komerčná prevádzka plynovodného prepojenia by mala začať prvým dňom budúceho roka, hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan.

11.03.2014 10:16
debata

Plynovodné prepojenie Slovenska s Maďarskom bude už onedlho v prevádzke. Komerčná prevádzka plynovodného prepojenia by mala začať prvým dňom budúceho roka, hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan

"Testovacia prevádzka novovybudovaného prepojenia začne najneskôr v druhej polovici tohto roku,“ dodal Chuguryan. Na slovenskej strane je podľa neho výstavba plynovodu prakticky dokončená a potrubie je už naplnené plynom. Eustream v súčasnosti čaká na dokončenie výstavby na maďarskom území.

Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie by malo byť časťou celého severo-južného prepojenia, ktoré má spájať LNG terminály v Chorvátsku a Poľsku a prechádzať všetkými krajinami Visegrádskej štvorky a Chorvátskom. Výstavba plynovodu si vyžiadala 160 mil. eur. Projekt prepojenia Slovenska s Maďarskom je oficiálne zahrnutý do Plánu hospodárskej obnovy Európy (EERP), ktorý Európska komisia odštartovala v decembri 2008 a získal z európskych peňazí zhruba 30 mil. eur.

Plynovodné prepojenie je dlhé 115 kilometrov, pričom 95 kilometrov sa nachádza na maďarskej strane. Plynovod bude spájať vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod bude mať ročnú kapacitu päť miliárd kubických metrov. hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #plynovod