Ukrajina môže s Krymom prísť aj o ložiská plynu v Čiernom mori

Ukrajinské plány na rozšírenie ťažby plynu v Čiernom mori môže zhatiť pravdepodobné pripojenie Krymu k Rusku.

09.03.2014 19:52
debata (10)

Vo vodách okolo polostrova sa totiž nachádza väčšina podmorských nálezísk, na ktorých prieskume a rozvoji teraz Ukrajina pracuje, napísala agentúra Reuters.

Kyjev pre časté spory o dodávky plynu s Ruskom dúfa v intenzívny rozvoj domácich zásob tejto suroviny. Popri dvoch veľkých pevninských projektoch bridlicového plynu sa zameriava hlavne na ložiská v Čiernom mori.

Do prieskumu čiernomorských ložísk Ukrajina pritiahla veľké svetové ropné koncerny ako Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, ENI a OMV. Sľubné je najmä pole blízko Odesy, kde by sa do budúceho roka mohla ťažiť približne jedna miliarda kubických metrov plynu ročne. Ukrajina spotrebúva ročne vyše 50 miliárd kubíkov plynu a z toho viac ako polovica prichádza z Ruska.

Do prác na rozvoji čiernomorských ložísk ale zasiahla ťažká neistota, pretože Krym, kde prevládajú Rusi, odmietol zvrhnutie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho parlament vyhlásil pripojenie k Rusku. Ruské sily ovládli polostrov a 16. marca by obyvatelia Krymu mali hlasovať v referende o pripojení polostrova k Ruskej federácii.

Americký Exxon Mobil pre túto situáciu svoje aktivity v ukrajinských vodách pozastavil, povedal tento týždeň viceprezident spoločnosti Andrew Swiger. „Ich veľké nádeje na zvýšenie podmorskej ťažby plynu sa môžu po krymskom referende vytratiť,“ povedal Reuters analytik Michail Korčemkin z konzultačnej firmy East European Gas Analysis.

V prípade, že sa Krym pripojí k Rusku, by sa zrejme okolité ložiská plynu dostali do ruských rúk, aj keď budú napojené na ukrajinské plynovody, domnievajú sa analytici. Podľa nich by Ukrajina v takom prípade zrejme zastavila dodávky plynu na Krym a Rusko by mohlo polostrov zásobovať z poľa pri Odese.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #Krym