Eurokomisár neočakáva prerušenie dodávok plynu do Európy

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger nepredpokladá, že by ruský monopolný vývozca plynu Gazprom prerušil dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy.

08.03.2014 19:40
debata (20)

„Neverím, že by to bolo v ruskom záujme,“ povedal komisár v rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil nemecký týždenník Wirtschaftswoche. Gazprom v piatok naznačil, že by mohol zastaviť vývoz na Ukrajinu, pretože Kyjev do určeného termínu nezaplatil za februárové dodávky.

Ukrajina je hlavnou tranzitnou krajinou pre prepravu ruského plynu a prúdi cez ňu takmer polovica ruských dodávok do Európy. Gazprom v minulom desaťročí dvakrát prerušil vývoz plynu na Ukrajinu, čo viedlo k obmedzeniu dodávok ruského plynu do Európy. Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú teraz napäté od februárového zvrhnutia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a ruskom ovládnutí Krymu.

Odpojenie dodávok plynu cez Ukrajinu by pre Gazprom nebolo prospešné, domnieva sa komisár. „Gazprom má záujem o každodenné výnosy z predaja, aby sa mu vyplatili investície a mal zaručený obrat,“ povedal Oettinger.

V prípade prerušenia ukrajinského tranzitu by to znamenalo stratu 14 percent celoeurópskej spotreby plynu. Podľa Oettingera je ale teraz Európa na takýto scenár pripravená oveľa lepšie ako predtým. Zima bola veľmi mierna, plynové zásobníky sú plné a krajiny Európskej únie majú od poslednej plynovej krízy povinnosť udržiavať zásoby na minimálne 30 dní spotreby, uviedol komisár podľa agentúry Reuters.

Ukrajina podľa Gazpromu nedodržala piatkový termín, do ktorého mala zaplatiť za februárové dodávky zemného plynu, povedal generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. Podľa neho celkový nedoplatok dosahuje 1,9 miliardy dolárov.

„Buď Ukrajina svoj ​​dlh vyrovná a zaplatí za dodávky, alebo je tu nebezpečenstvo návratu k situácii zo začiatku roka 2009,“ povedal šéf Gazpromu. Gazprom na začiatku roka 2009 zastavil pre spor o ceny dodávky plynu na Ukrajinu, čo vo vtedajších mrazoch postihlo hlavne krajiny strednej a východnej Európy.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina