Krajiny V4 žiadajú USA o zvýšenie exportu bridlicového plynu

Veľvyslanectvá krajín visegrádskej štvorky (V4) vyzvali Spojené štáty, aby rozšírili vývoz svojho bridlicového plynu do Európy pre prípad , že Rusko zastaví svoje dodávky plynu prepravované cez nepokojnú Ukrajinu .

08.03.2014 15:05
debata (41)

Veľvyslanci Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska sa so žiadosťou obrátili v piatok listom na šéfa Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Johna Boehnera.

List višegrádskej štvorky vyzýva americký Kongres, aby podporil rýchlejšie presadenie vývozu plynu. „Dodávky amerického zemného plynu by boli v strednej a východnej Európe veľmi vítané,“ uvádza sa v liste. S podobnou výzvou sa podľa AP veľvyslanci chcú obrátiť aj na vodcu demokratov v Senáte Harryho Reida.

Podľa zdrojov z Bieleho domu by ale príprava k zvýšeniu vývozu bridlicového plynu mohla trvať viac než rok.

Podľa višegrádskej skupiny nepokoje na Ukrajine oživujú ducha studenej vojny a energetická bezpečnosť je pre strednú a východnú Európu každodenným problémom. „Plynová konkurencia je životne dôležitým aspektom našej národnej bezpečnosti a kľúčom k zabezpečeniu záujmov USA v oblasti,“ píše sa v liste.

Stredná Európa je vďaka technologickému pokroku schopná zabezpečiť takzvané reverzné alebo spätné dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ktorá je ohrozená ruským bojkotom. V normálnom režime plynie veľká časť ruských dodávok z východu do Európy cez Ukrajinu.

Americkí republikáni v minulosti opakovane vyzývali Biely dom, aby umožnil vyšší vývoz bridlicového plynu do zahraničia. Americké ministerstvo energetiky ale vydalo zatiaľ len šesť vývozných licencií, ďalších približne dvadsaťpäť na schválenie čaká.

Podľa americkej vlády je Rusko na vývoze plynu závislé natoľko, že zastavenie dodávok do Európy je nepravdepodobné aj v podmienkach zostreného konflikte Moskvy s Ukrajinou. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v piatok vyhlásil, že vzhľadom k miernej zime je zásobovanie Európy plynom zaistené. Aj keby vláda schválila viac vývozných licencií, prvé dodávky amerického plynu do Európy by sa mohli uskutočniť až koncom roka 2015.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Ukrajina