Obchody za hranicami Slovenska sú plné slovenčiny

Viaceré priechody cez slovenské hranice pripomínajú včelie úle. Ceny v takmer všetkých prihraničných obchodoch sú aktuálne totiž oveľa výhodnejšie v zahraničí.

07.03.2014 20:00 , aktualizované: 08.03.2014 11:00
nakupovanie, dieťa Foto:
Ilustračné foto
debata (71)

Dôvodom je výhodný kurz eura oproti maďarskému forintu, českej korune či poľskému zlotému. Je za tým aj stúpajúca výkonnosť eurozóny, ktorá sa dostala z krízy. Naopak, Ukrajina má obrovské hospodárske problémy a ekonomiku sa márne snaží naštartovať aj Maďarsko.

Maďarský forint sa oslabil oproti euru od úvodu roka o približne 4 percentá a poľský zlotý o necelé percento. Ukrajinská hrivna zase od začiatku roka stratila voči euru asi o tretinu hodnoty. Aj keď rýchlo idú na Ukrajine hore aj ceny, pri základných potravinách to až tak neplatí. Napríklad peceň chleba stojí za východnými hranicami Slovenska zhruba za štyri hrivny, čo je v prepočte len asi 30 centov. Desať kotúčikov toaletného papiera sa tam predáva za jedenásť hrivien, čo je asi 85 centov. Ukrajinské obchody však zatiaľ Slováci húfne nenavštevujú. Napríklad Bratislavčania a ľudia zo Záhoria chodia často nakupovať do Rakúska ani nie pre finančnú úsporu, ale skôr idú za kvalitnejšími tovarmi. Úplné iné sú dôvody nákupov na slovensko-maďarskom pohraničí.

Slováci menia eurá za forinty

„Kurz na úrovni nad tristo forintov za jedno euro sa drží od konca minulého roku. Ľudia od nás preto riešili nákupy už pred Vianocami, ale do Maďarska sa im oplatilo chodiť aj neskôr. Výhodné boli povianočné výpredaje a novoročné akcie, no na nákupy chodia naďalej. Dobrý kurz spôsobuje, že v Maďarsku je takmer všetko lacnejšie ako u nás,“ hovorí pracovníčka zmenárne v blízkosti bývalej hranice na slovenskej strane Anna Hriadelská. Počas asi dvadsiatich minút, ktoré sme strávili pri neveľkej búdke, v ktorej zamieňa eurá za forinty, prešlo okolo viac ako dvadsať áut, traja bicyklisti a asi desiatka ľudí pešo. Všetci mierili do Maďarska za nákupmi.

„Našinci nechodia len do prihraničných obchodov, ale organizujú zájazdy aj do Budapešti. Je tam niekoľko predajní outletov, kde sa dá veľmi výhodne kúpiť oblečenie. Veľká akcia s výpredajom oblečenia je tam aj tento víkend,“ hovorí o svojich skúsenostiach Hriadelská.

V Maďarsku sa dajú podľa nej lacnejšie kúpiť základné potraviny ako chlieb, mlieko, mäso či zelenina, no chodí sa tam aj tankovať benzín, ženy chodia do kaderníctiev či na kozmetiku, muži s autami do servisov. „Lacnejšie sú aj potreby pre záhradkárov, stavebný materiál, ale oplatí sa tam aj najesť. Denné menu v reštauráciách vyjde na 730 až 800 forintov, teda asi 2,5 eura. Pizza sa dá kúpiť za 620 až 1¤000 forintov,“ hovorí o svojich skúsenostiach Hriadelská. Maďarov, ktorí chcú meniť forinty za eurá, je stále menej. Neoplatí sa im to. Naopak. Do Maďarska smerujú čoraz častejšie nielen ľudia zo susedného Veľkého Krtíša, ale aj okolitých okresov. Vídať autá s evidenčnými číslami Krupiny, Zvolena, Levíc, Lučenca i ďalších regiónov.

Za nákupmi aj peši

Po prejdení mosta cez Ipeľ za Slovenskými Ďarmotami je hneď na okraji Balassagyarmat predajňa Tesco. Postaviť ju bol od Maďarov dobrý strategický ťah. Je blízko a je tam vždy plno Slovákov. Zo Slovenských Ďarmôt pešo je Tesco menej ako pol kilometra. Aj v pracovný deň dopoludnia je tam plno po slovensky hovoriacich ľudí. Cez víkendy či v piatky podvečer je ich tam ešte viac. „Chodievame sem nakupovať často. Nielen potraviny, ale aj oblečenie. Ako dnes. Dobehli sme len vymeniť tenisky, ktoré sme kúpili minule a nesadli,“ poznamenáva Veľkokrtíšan Erik Litavský, ktorého sprevádzala manželka. O niekoľko minút už so škatuľou s vymenenými teniskami v rukách odchádza domov na Slovensko. Želovčan Viktor Balla krúžil v Tescu s vozíkom medzi regálmi. Vozík plnil potravinami. „Tiež sem chodíme pravidelne. Často tu nakupujeme pečivo, mäso, no aj nápoje a iné základné suroviny. V poslednom čase sa to veľmi oplatí,“ vysvetľuje.

Keď treba niečo nakúpiť, do Maďarska smeruje aj pani z Neniniec, ktorá neprezradila svoje meno. „Finančne sa oplatí všetko. Potraviny, drogéria a mnoho ďalších vecí,“ zdôrazňuje. Ďalší našinec 74-ročný Ladislav Balázs z Balogu nad Ipľom prišiel do Tesca s manželkou nakúpiť nielen potraviny, ale aj hnojivo do záhrady. „Je lacnejšie ako u nás,“ hovorí. Na hranici sme stretli aj pešie turistky. Pani Anna z Veľkého Krtíša a jej sestra Eva, ktorá žije v Prešove, sa do Maďarska vybrali len tak popozerať. „Do Slovenských Ďarmôt sme prišli z Veľkého Krtíša autobusom, ďalej ideme pešo. Ideme sa pozrieť, je dobrý kurz. Možno si aj niečo kúpime,“ prezradila jedna zo sestier a pokračovali v ceste do Maďarska.

Lacnejší chlieb aj zemiaky

Kým maďarskí obchodníci v prihraničí si môžu mädliť ruky, tí na slovenskej strane sú smutní. Najmä majitelia maličkých predajní, ktoré v porovnaní s niekoľkými rokmi dozadu zívajú prázdnotou. „Slabý forint cítime. Situácia sa začala meniť už po prijatí eura u nás a ešte sa zhoršuje v čase, keď je kurz slabší,“ tvrdí majiteľka neveľkej predajne v Slovenských Ďarmotách Alena Berecká. Jej slová potvrdzuje majiteľka malých potravín v päť kilometrov vzdialených Želovciach Mária Koišová. „Maďari k nám úplne prestali chodiť. Zvykli chodiť kupovať pivo, no aj iný tovar, no už sa im to neoplatí. Nakupuje tu aj menej miestnych,“ dodala Koišová.

Slovákov v Maďarsku ešte pribudne

Ekonomických analytikov takýto vývoj na obchodných trhoch neteší. Našinci síce nakúpia v Maďarsku výhodnejšie ako u nás, no slovenskej ekonomike to neprospieva. A to môže podľa predpovedí kurz ešte zoslabnúť. Analytička Poštovej banky Dana Špacírová hovorí, že maďarský forint sa oslabil oproti euru od začiatku tohto roka o približne 4 percentá. V priebehu februára oslabil podľa Špacírovej na dvojročné minimum oproti euru, no ani tento pokles nemusí byť konečný.

„Pokiaľ maďarskí centrálni bankári budú pokračovať v znižovaní základnej úrokovej sadzby, prípadne bude ďalej eskalovať situácia na Ukrajine, môže sa forint oslabiť aj nad hladinu 320 forintov za jedno euro. Maďarská centrálna banka dokonca vyhlásila, že bude tolerovať oslabenie forintu až do úrovne 330 forintov za jedno euro,“ konštatovala analytička Poštovej banky. Oslabenie forintu oproti euru robí podľa nej nákupy Slovákov v Maďarsku lacnejšími a atraktívnejšími, no našej ekonomike to neprospieva. „Zatiaľ čo my sa tešíme z úspory niekoľkých eur, minuté peniaze sa do čísiel slovenskej ekonomiky nezaratúvajú. Zarobiť tak dávame a tržby zvyšujeme maďarským obchodníkom a nepriamo prostredníctvom daní aj maďarskej štátnej kase,“ zdôraznila Špacírová.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Maďarsko #nákupy #hranice #Ukrajina