Gazprom nedostal peniaze za plyn, pohrozil Kyjevu odstávkou

Ukrajina podľa ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom nedodržala piatkový termín, dokedy mala zaplatiť za februárové dodávky zemného plynu.

07.03.2014 15:02 , aktualizované: 16:20
debata (10)

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller podľa agentúry Reuters povedal, že celkové nedoplatky Ukrajiny za ruský zemný plyn dosahujú 1,89 miliardy dolárov. Podnik zároveň v len málo skrytom varovaní uviedol, že by dodávky plynu na Ukrajinu pre neuhradené účty mohol zastaviť.

Buď Ukrajina svoj ​​dlh vyrovná a zaplatí za súčasné dodávky, alebo je tu nebezpečenstvo návratu k situácii zo začiatku roka 2009," povedal tiež šéf ruského podniku. Gazprom na začiatku roka 2009 zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, čo malo vtedy v zimných mesiacoch za výsledok obmedzenie dodávok ruského plynu do Európy.

„Dnešný deň, 7. marca, bol termínom úhrady za dodávky plynu na Ukrajinu (uskutočnené) vo februári. Gazprom úhradu tohto dlhu nedostal,“ povedal Miller, ktorý už skôr oznámil, že dlžná suma za február dosahuje 440 miliónov dolárov.

Gazprom tiež oznámil, že kríza na Ukrajine sa vývozu ruského plynu do Európy nedotkla. Dodávky sú vraj „bezproblémové“. Európa dovozom ruského plynu pokrýva približne štvrtinu svojho dopytu po tejto strategickej surovine. Gazprom cez Ukrajinu prepravuje približne polovicu svojho plynu, ktorý je určený pre Európu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina