Kamionisti z UNAS-u odložili štrajk

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) avizovaný ostrý štrajk pre podmienky mýtneho systému minimálne do konca tohto týždňa nezačne.

07.03.2014 14:01
debata (8)

Jej zástupcovia sa na rokovaní s ministrom dopravy Jánom Počiatkom v piatok dohodli na spresnení svojich hlavných ôsmich požiadaviek, o ktorých rokovali už 20. februára. Zastupujúci predseda UNAS Róbert Huran po rokovaní povedal, že sa dohodli na viacerých bodoch, o ktorých majú aj zápisnicu podľa ich predstáv.

„Čo sa týka štrajku, situácia je taká, že máme stretnutie s autodopravcami v nedeľu, kde budeme demokraticky rozhodovať o tom, aký bude ďalší postup. Čiže minimálne do nedele môžeme občanov uistiť, že štrajk nebude,“ uviedol Huran. Stretnutie sa podľa neho uskutoční 9. marca v obci Nová Dedina v okrese Levice v Dome kultúry o 15:00.

Podľa šéfa UNAS ide im najmä o tom, aby sa dohodnuté podmienky splnili čo najskôr. „Autodopravcovia sú v mimoriadne ťažkej situácii, čiže nebudeme štrajkovať, ak budeme vidieť, že je záujem čo najrýchlejšie tieto veci riešiť. V prípade, že sa to bude naťahovať, môže sa to prehodnotiť,“ odvetil Huran na otázku, či je dôvod na štrajk. Tvrdil, že k rokovaniam vždy chceli pristupovať korektne. „Pre nás je to priorita,“ dodal s tým, že ak to, na čom sa dohodli, bude naplnené, budú spokojní.

Hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa ocenil, že autodopravcovia z UNAS sa vrátili k rokovaniu. „Sme radi, že sa vysvetlili nedorozumenia medzi nami a zostáva nám len dúfať, že tieto korektné rokovania budú pokračovať ďalej z obidvoch strán. Celý tento týždeň sme deklarovali, že nevidíme dôvod na štrajk, ani autodopravcovia nám nepovedali konkrétny dôvod, podľa ktorého by mohol byť štrajk,“ povedal Kóňa. Ďalšie rokovania budú podľa neho ťažké, lebo viaceré požiadavky sa netýkajú len rezortu dopravy. Potrebné sú aj rokovania so samosprávnymi krajmi, Združením miest a obcí Slovenska a ministerstvom financií. Rezort dopravy za nich nemôže momentálne niečo garantovať, ale verí, že rokovania budú pokračovať konštruktívne a korektne. „Odmietame, že by sme chceli tieto rokovania brzdiť. K riešeniu všetkých otázok budeme pristupovať pragmaticky a promptne,“ dodal Kóňa.

UNAS napríklad žiada garancie, aby sa mýtom nikdy nespoplatnili cesty II. a III. triedy a nerozširoval sa rozsah spoplatnenia ciest I. triedy, okrem novovybudovaných obchvatov. „Snažíme sa dosiahnuť stav, aby občania nemali ničené domy, aby nebola nadmerná premávka. Budeme sa snažiť, aby boli spokojní všetci, čiže autodopravcovia, občania, vyššie územné celky a obce,“ tvrdí Huran.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Mýto