Najväčší boháč sveta je opäť Gates, Babiš je na 731. mieste

Zakladateľ amerického softvérového gigantu Microsoft Bill Gates získal po štyroch rokoch späť titul najbohatšieho človeka na svete.

03.03.2014 15:08
debata (7)

Vyplýva to z nového rebríčka dolárových miliardárov, ktorý zostavuje časopis Forbes. Medzi dolárovými miliardármii je tiež šesť Čechov na čele s Petrom Kellnerom, ktorému patrí 106. miesto. Medzi nimi je aj nový český minister financií a vlastník Agrofertu Andrej Babiš, pochádzajúci zo Slovenska.

Gatesov majetok podľa Forbesu dosahuje 76 miliárd dolárov. Za uplynulý rok tak stúpol o deväť miliárd dolárov. Gates vďaka tomu na čele rebríčka vystriedal mexického telekomunikačného magnáta Carlosa Slima, ktorého majetok predstavuje 72 miliárd dolárov.

Na treťom mieste skončil s majetkom 64 miliárd dolárov Španiel Amancio Ortega, ktorý je zakladateľom odevného reťazca Inditex. Do prvej päťky sa dostali tiež známy investor Warren Buffett a zakladateľ softvérovej firmy Oracle Larry Ellison.

Majetok najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, ktorý je vlastníkom investičnej skupiny PPF (vlastník podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle), podľa Forbesu dosiahol 11 miliárd dolárov. Druhé miesto medzi Čechmi obsadil s majetkom 2,4 miliardy dolárov Andrej Babiš. Na tretej priečke sa umiestnil Karel Komárek, za ktorým nasleduje Radovan Vítek. Do rebríčka sa dostali aj Zdeněk Bakala a Pavel Tykač, každý s majetkom okolo miliardy dolárov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Kellner #Forbes #PPF #Bil Gates