Ukrajina zvýšila dovoz ruského plynu, kým je lacnejší

Ukrajina v posledných dňoch zvýšila dovoz ruského zemného plynu. Povedal to v pondelok hovorca ukrajinskej firmy Ukrtransgas, ktorá má monopol na tranzit plynu.

03.03.2014 12:23
debata (5)

„Zdvojnásobili sme náš import plynu z Ruska. Prvého marca 2014 sme doviezli 45 mil. kubických metrov plynu, pričom 1. marca 2013 to bolo 20 mil. kubických metrov,“ konštatoval Maxim Beljavsky, hovorca Ukrtransgasu.

Zdroje z ruského plynárenského odvetvia pre agentúru Reuters uviedli, že ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz 26. februára doviezla 27,6 mil. kubických metrov zemného plynu, 27. februára importovala 45,8 mil. kubických metrov, 28. februára 60 mil. kubických metrov a 1. marca 44,5 mil. kubických metrov. Aj ruský exportér plynu Gazprom aj ukrajinská spoločnosť Naftogaz odmietli povedať, aké sú dôvody zvýšenia dodávok.

Podľa analytikov sa Kyjev snažil za nižšiu cenu doviezť toľko plynu, koľko je možné. Moskva, ktorú rozhnevalo, že Ukrajina má novú vládu orientovanú na Európsku úniu, upozornila Kyjev na možnosť straty terajšej zľavy na cenu plynu. Obavy o dodávky plynu sa zväčšili po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin dostal súhlas parlamentu na vyslanie ozbrojených síl na Ukrajinu. Rusko následne vyslalo svoje ozbrojené sily na ukrajinský polostrov Krym. Ukrajina reagovala vyhlásením najvyššej pohotovosti svojej armády. Západní lídri vyzvali Moskvu, aby rešpektovala ukrajinskú suverenitu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina