Kríza na Ukrajine môže zdražiť ropu a oslabiť akcie

Súčasná kríza na Ukrajine by podľa analytikov mohla viesť k poklesu na akciových trhoch. Ceny ropy by v jej dôsledku mohli zamieriť nahor, čo by podporilo ruskú ekonomiku, napísal server televízie CNBC.

03.03.2014 06:31
debata (4)

Investori by sa podľa analytikov pre rast averzie voči riziku mohli zbavovať akcií a nakupovať namiesto nich relatívne bezpečná aktíva, napríklad americké doláre a dlhopisy.

Analytička Tina Fordhamová z banky Citigroup označila ukrajinskú krízu za „najväčšiu geopolitickú hrozbu za niekoľko rokov“. Niektorí analytici sa však dopadov krízy na finančné trhy príliš neobávajú.

„Nemyslím si, že ľudia preto prepadnú panike,“ povedal CNBC analytik Mark Matthews zo spoločnosti Julius Baer. Dodal, že ukrajinská kríza neznamená pre finančné trhy „nič katastrofálne“.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z vyhlásenia vojny, keď ruský parlament v sobotu schválil žiadosť prezidenta Vladimira Putina o nasadenie ruských vojakov na Ukrajine. Americký minister zahraničia John Kerry odsúdil ruský postup voči Ukrajine ako „neuveriteľný akt agresie“ a pohrozil Moskve sankciami, ktoré môžu krajinu ekonomicky izolovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #akcia #burza #Ukrajina