Cyperský parlament si zopakuje hlasovanie o privatizácii

Cyperský parlament bude na budúci týždeň hlasovať o upravenom návrhu privatizačného zákona, ktorého prijatie je podmienkou pre získanie ďalších peňazí z medzinárodného záchranného programu. Pôvodný návrh parlament vo štvrtok odmietol.

02.03.2014 11:55
debata

Podľa agentúry Reuters sa zákonodarcovia budú upraveným návrhom zaoberať v utorok 4. marca. Cyperské ministerstvo financií uviedlo, že plán privatizácie musí byť schválený do 5. marca. Inak podľa neho hrozí, že krajina nedostane včas ďalších 236 miliónov eur z úverovej pomoci, ktoré potrebuje na odvrátenie štátneho bankrotu.

Proti plánovanej privatizácii prístavov, elektrárenských podnikov a telekomunikácií sa ostro postavili najmä odborári. Vo štvrtok stovky z nich protestovali pred parlamentom.

Cyprus sa vlani v marci dohodol s medzinárodnými veriteľmi na záchrannom úvere v celkovom objeme desať miliárd eur. V rámci dohody krajina musela zabaviť časť vkladov v cyperských bankách a zredukovať svoj ​​prebujnený bankový sektor.

Zástupcovia medzinárodných veriteľov tento mesiac v hodnotiacej správe konštatovali, že Cyprus plní podmienky záchranného programu podľa plánu a jeho vláda si na poli verejných financií vedie lepšie, než sa predpokladalo. Podľa správy Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu tento rok cyperská ekonomika klesne o 4,8 percenta a nadviaže na minuloročný prepad o šesť percent. Hospodársky rast by sa mal obnoviť na budúci rok, keď sa počíta s rastom hrubého domáceho produktu o jedno percento.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #privatizácia