Gazprom zvažuje, že Ukrajine zruší zľavu na plyn

Ruský energetický gigant Gazprom nevylučuje, že Ukrajine pre dlh vo výške 1,55 miliardy dolárov zruší zľavu na odber plynu. V sobotu to podľa agentúry RIA Novosti oznámil hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

01.03.2014 11:22
debata (26)

Dôvodom vraj nie je najnovší vývoj v krajine, ale skutočnosť , že Kyjev neplní dohodnuté záväzky. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz doteraz splatila z dlhu vo výške 3,3 miliardy dolárov viac ako polovicu. „Dlh je obrovský, a to nielen za minulý rok, ale aj za súčasné dodávky,“ povedal Kuprijanov.

Začiatkom februára Naftogaz varoval, že možno nebude schopný zaplatiť za dodávky ruského plynu včas. Moskva následne vyjadrila znepokojenie ohľadom rastu ukrajinských dlhov za plyn. Avšak vtedy dodala, že to nepovažuje za dôvod k zmene súčasnej zmluvy.

Ruský prezident Vladimir Putin sa na konci minulého roka dohodol so svojím teraz už zosadeným ukrajinským náprotivkom Viktorom Janukovyčom na znížení ceny ruského zemného plynu pre Ukrajinu o tretinu a na pôžičke 15 miliárd dolárov pre Kyjev. Táto dohoda nasledovala po tom, čo ukrajinská vláda odstúpila od podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou. Tento krok ukrajinského vedenia však vyvolal na Ukrajine búrlivé demonštrácie, ktoré nakoniec pred týždňom vyústili do zosadenia prezidenta Janukovyča.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Ukrajina