Chorvátska ekonomika už päť rokov neustále klesá

Chorvátska ekonomika zostala v minulom roku už piaty rok po sebe bez rastu. Hrubý domáci produkt tohto nováčika v Európskej únii klesol o jedno percento a od roku 2008 stratil už 12 percent. Uviedol to v predbežnom odhade chorvátsky štatistický úrad.

01.03.2014 08:14
debata (3)

V poslednom štvrťroku HDP Chorvátska klesol medziročne o 1,2 percenta. Analytici podľa ankety agentúry Reuters odhadovali štvrťročný pokles na jedno percento. Ekonomika vykazuje pokles už deväť štvrťrokov za sebou.

Podľa podpredsedu vlády Branka Grčića je hlavným problémom chorvátskej ekonomiky nedostatok nových investícií. „Ak zostane súkromný sektor v útlme, oživenie príde len ťažko. Bude to pritom o to ťažšie, že v tomto roku plánujeme zásadné kroky v ozdravovaní verejných financií,“ povedal Grčić. V tomto roku vláda očakáva rast HDP o 0,2 percenta. Chorvátski analytici však odhadujú ďalší pokles o pol percenta.

Chorvátski podnikatelia a zahraniční investori sa sťažujú na byrokratické prekážky, vysoké dane a nepružnú pracovnú silu. Chorvátske banky síce prekypujú likviditou, hovoria ale, že majú k dispozícii príliš málo životaschopných projektov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rast #HDP #Chorvátsko