Práca pre tisíc ľudí na Kysuciach a Záhorí

Na Kysuciach a pri Skalici majú do troch rokov vzniknúť miesta pre tisíc pracovníkov. Vytvoriť by ich mala spoločnosť Ina, ktorá o tom v Nemecku rokovala s ministrom financií Petrom Kažimírom a šéfom rezortu hospodárstva Tomášom Malatinským.

28.02.2014 13:40
debata (1)

Pre Pravdu to potvrdil šéf komunikácie na ministerstve financií Radko Kuruc. Peniaze na kúpu strojov ani priamu dotáciu na nové miesto by však súčasťou stimulov nemali byť. „Ak by táto spoločnosť dostala stimuly na nové pracovné miesta, išlo by o daňové úľavy,“ podotkol Kuruc.

Informácie o tom, či má vzniknúť nová výroba alebo bude firma rozširovať už existujúce výrobné linky, by mohol poskytnúť rezort hospodárstva. Jeho hovorca však žiadne podrobnosti uviesť nechcel. „Zatiaľ je predčasné hovoriť o stimuloch,“ vyhlásil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Podľa správ z dobre informovaného zdroja sú totiž rokovania zatiaľ iba v úvodnej fáze a konkrétne projekty zatiaľ štát na svojom stole nemá.

Kysuckej spoločnosti Ina druhá Ficova vláda už investičný stimul poskytla. Počas vlaňajšieho augusta odsúhlasila pomoc pri rozšírení výroby guľôčkových ložísk a pri zamestnaní 112 nových pracovníkov hlavne so stredoškolským vzdelaním. Daňová úľava by sa mala v danom prípade vyšplhať do výšky 3,36 milióna eur. V prepočte na jedno pracovné miesto tak má firma ušetriť na daniach 30-tisíc eur, pričom podľa plánov majú zamestnanci zarobiť mesačne 1 127 eur. Po rozšírení budú nové výrobné kapacity určené na výrobu guľôčkových ložísk, ktoré pôjdu výlučne na export.

Spoločnosť Ina Kysuce v augustovej žiadosti o daňovú úľavu uviedla, že na rozšírenie závodu v Kysuckom Novom Meste a zväčšenie výrobných kapacít minie asi 20 miliónov eur. „Investícia je určená na nákup nového strojového a technologického vybavenia za účelom zvýšenia výrobnej kapacity,“ písal vtedy v návrhu hospodársky rezort. Investičný zámer sa má realizovať v existujúcom závode žiadateľa na pozemkoch a v budovách vo vlastníctve žiadateľa. Po ukončení rozšírenia v roku 2016 majú tržby podniku narásť na takmer 538 miliónov eur.

Od nástupu druhej Ficovej vlády ministerstvo hospodárstva navrhlo poskytnutie pomoci pre viac ako dvadsať podnikov. Keby žiadatelia vyčerpali všetky prisľúbené stimuly, pomoc od štátu by prekročila 176 miliónov eur, pričom by vznikli pracovné miesta pre 4 736 ľudí.

Obidvaja slovenskí ministri mali v Nemecku rokovať aj so zástupcami spoločnosti Continental, ktorá už tiež dostala od druhého Ficovho kabinetu 20-miliónový investičný stimul. Vďaka nemu má v Púchove pribudnúť 600 nových pracovných miest. Podnik sa vďaka investícii má stať najväčšou európskou firmou v gumárenskom odvetví. Nová pomoc však má smerovať do Zvolena, zástupcovia fabriky totiž mali s ministrami hovoriť o tejto lokalite. Podobne ako plánovanú pomoc pre Inu, aj stimul pre Continental nechcel hovorca hospodárskeho rezortu komentovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #firmy #INA