PAS: Podnikateľské prostredie sa zhoršilo, ale pomalšie ako predtým

Kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku sa zhoršila aj vo štvrtom štvrťroku minulého roka. Konštatuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), podľa ktorej sa však tempo zhoršovania spomalilo a bolo miernejšie v porovnaní s predchádzajúcimi štyrmi štvrťrokmi.

28.02.2014 12:31
debata (4)

Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje PAS, je 66,3 bodu. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom to predstavuje pokles o 2,72 %. Najväčšie výhrady podnikateľov sa podľa aliancie aj naďalej týkajú vymožiteľnosti práva, nedostatkov v uplatňovaní princípu rovnosti pred zákonom a nestálej a neprehľadnej legislatívy.

Najvýraznejší pokles spomedzi jednotlivých položiek IPP zaznamenala v poslednom štvrťroku 2013 vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. „Rating tejto položky výrazne klesá už štvrtý štvrťrok po sebe, tentokrát o 8,97 %,“ konštatuje PAS. Podľa podnikateľov sa tak situácia stále nemení.

Druhou najhoršie hodnotenou položkou bolo uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom s poklesom o 7,8 %. Podnikateľom sa nepozdávajú najmä niektoré opatrenia, ktoré sa vzťahujú iba na vybrané skupiny podnikateľov, čím deformujú trh a neprinášajú zlepšenie podnikateľského prostredia ako celku. Rezervy vidia aj v uplatňovaní existujúcich zákonov v praxi.

Zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov si v sledovanom období pohoršila o 6,96 %. Podľa aliancie zapríčinili pokles najmä neustále zmeny v zákonoch, ktoré sa týkajú podnikania. Týmto zmenám vyčítajú podnikatelia prehnanú komplikovanosť, nelogickosť a nejednoznačnosť jednotlivých predpisov. „Legislatíva sa stáva neprehľadnou a podnikatelia sa často dopúšťajú priestupkov i bez svojho vedomia,“ uviedla PAS. V tejto oblasti by podnikatelia uvítali najmä výrazne kvalitnejšiu prípravu legislatívy.

Zlepšenie ratingu zaznamenalo v sledovanom období viacero položiek, avšak pri všetkých bol rast len minimálny. Podľa aliancie je väčšina z kategórie subjektívnych vplyvov podnikov na podnikateľské prostredie. „Z nich najvýraznejšie sa zlepšovali vzťahy podnikov k životnému prostrediu a informačná otvorenosť podnikov,“ uzavrela PAS pričom dodala, že spomedzi ostatných najvýraznejšie rástla stálosť a predvídateľnosť kurzu eura a cenová stabilita, miernie si polepšilo aj hodnotenie infraštruktúry a regulácie cezhraničného obchodu.

Základným obdobím na výpočet IPP bol 1. júl 2001. Respondenti prvýkrát hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už päťdesiatu hodnotu indexu IPP, ktorá zachytáva jeho zmeny vo štvrtom štvrťroku 2013. Od druhého štvrťroku minulého roka aliancia zmenila spôsob zverejňovania výsledkov IPP v jednotlivých obdobiach. Upustila od publikovania absolútnych hodnôt indexu a zverejňuje medzikvartálne percentuálne zmeny. Podnikateľská aliancia Slovenska je profesijná asociácia, ktorá združuje podnikateľov a zamestnávateľov. Vznikla ustanovujúcim zasadnutím 15. novembra 2001. Pri jej zrode stáli Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO a Centrum pre hospodársky rozvoj.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #pas