Ukrajina na dlhy zatiaľ má, nutne však potrebuje pomoc MMF

Ukrajina má v súčasnosti dostatok rezerv, aby bola schopná splatiť svoje záväzky voči veriteľom. Povedal to v piatok guvernér centrálnej banky Stepan Kubiv.

28.02.2014 13:13
hrivna, Ukrajina Foto: ,
Muž v Kyjeve kráča povedľa tabule, ktorá zobrazuje kurz ukrajinskej hrivny.
debata (2)

Nespresnil však, na akú dlhú dobu Ukrajine tieto rezervy vystačia. Premiér Arsenij Jaceňuk dodal, že Ukrajina dúfa v skorú pomoc od Medzinárodného menového fondu a misia MMF by mala doraziť na Ukrajinu už na budúci týždeň.

Kubiv súčasne oznámil, že ukrajinská centrálna banka zaviedla limit na výber hotovosti z účtov v bankách v cudzích menách. Maximálna denná suma výberu bola stanovená na 15 000 hrivien (približne 1170 eur). Banka tak chce obmedziť silnú nestabilitu domácej meny.

Jaceňuk vyhlásil, že Ukrajina je odhodlaná splniť podmienky MMF potrebné na zabezpečenie pomoci. Kyjev v posledných dňoch odhadol svoje potreby zahraničnej pomoci v tomto a budúcom roku na 35 miliárd dolárov.

„Dúfam, že v krátkom čase dostaneme devízy, ktoré nám pomôžu zvýšiť devízové ​​rezervy a stabilizovať situáciu,“ povedal premiér novinárom.

Ukrajinská mena v piatok ráno posilňovala zo svojho rekordného minima vďaka snahe novej vlády vyjednať pomoc s MMF. Hrivna stúpla o päť percent na 10,50 za dolár, keď vo štvrtok sa naopak prepadla na nové rekordné minimum 11 hrivien za dolár. Od začiatku roka hrivna oslabila voči doláru o takmer 30 percent, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinská centrálna banka pre klesajúce devízové rezervy opustila v stredu riadený kurz meny a nahradila ho kurzom plávajúcim. Banka predtým udržiavala riadený kurz v určitom dennom rozpätí, ten ale musela podporovať nákladnými intervenciami. Kubiv tento týždeň povedal, že devízové ​​rezervy Ukrajiny sa znížili na 15 miliárd USD zo 17,8 miliardy USD na začiatku mesiaca.

Nová ukrajinská vláda podľa jedného z európskych diplomatov uviedla, že naliehavo potrebuje štyri miliardy dolárov. Kyjev dlhuje ruskému plynárenskému gigantu Gazprom za dodávky plynu viac ako jednu miliardu USD.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina #hrivna