Príjmová nerovnosť spomaľuje rast, tvrdí štúdia MMF

Príjmová nerovnosť môže viesť k pomalšiemu alebo menej udržateľnému rastu, pričom prerozdelenie príjmov ekonomiku nepoškodzuje a môže jej pomôcť, uvádza štúdia Medzinárodného menového fondu (MMF), zverejnená v stredu. Jej závery však nie sú oficiálnym stanoviskom MMF.

27.02.2014 11:53
debata (9)

"Bolo by chybou sústrediť sa na hospodársky rast a nechať (príjmovú) nerovnosť nech sa stará sama o seba, pretože nerovnosť by mohla byť nielen eticky nevhodná, ale taktiež by mohla viesť k hospodárskemu rastu, ktorý je pomalší, alebo neudržateľný,“ uvádza sa v štúdii.

MMF analyzuje ekonomiku každej zo 188 členských krajín a ponúka rady, ako postupovať v oblasti rozpočtovej a monetárnej politiky. Tradične radí krajinám ako podporiť hospodársky rast a znížiť zadlženie, špeciálne sa však nevenuje príjmovej nerovnosti. Šéfka MMF Christine Lagardová však vyhlásila, že nastolenie ekonomickej stability je nemožné, ak sa nebude riešiť aj príjmová nerovnosť.

"Môžeme povedať, že redistribúcia príjmu nemusí byť zlá pre rast, kým nie je príliš rozsiahla,“ povedal Jonathan Ostry, jeden z autorov štúdie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #príjmy