Brno vyšlo v ústrety Amazonu, jeho sklady nechce pustiť z rúk

Poslanci v Brne v stredu schválili dodatok zmluvy s developerom CTP Invest týkajúci sa stavby logistického centra Amazonu v černovickej priemyselnej zóne.

27.02.2014 06:40
debata

Pred dvoma týždňami zastupiteľstvo projekt pozastavilo pre spory okolo zamýšľanej stavby diaľničného zjazdu. V medziobdobí sa ich ale podarilo prekonať, takže americký internetový predajca svoje centrum na južnej Morave s najväčšou pravdepodobnosťou postaví. Konečné slovo bude mať brnenské zastupiteľstvo, ktoré zmluvu prerokuje 18. marca. Amazon sľubuje v Brne vznik minimálne 1500 pracovných miest, v predvianočnom čase ešte viac. Ďalšie distribučné centrum má byť pri Prahe.

CTP sa v novom dodatku zmluvy zaviazalo, že vykúpi pozemky pre stavbu diaľničného zjazdu, ktoré následne prevedie na mesto. Tomu sa doposiaľ bránilo.

„Tento materiál predložím na zasadnutí zastupiteľstva 18. marca a verím, že bude schválený. Toto by mal byť jasný signál pre Amazon, že sa o neho mesto uchádza. Za hlasovalo osem radných z jedenástich,“ uviedol primátor Roman Onderka (ČSSD) po rokovaní rady. CTP vníma rokovanie ako pozitívnu správu, ktorú bude tlmočiť Amazonu.

„Keďže traja radní sa zdržali hlasovania a neboli proti, domnievam sa, že je zabezpečené hlasovanie v rámci koalície,“ povedal regionálny riaditeľ CTP Tomáš Budař.

S Amazonom však mesto v posledných dňoch nekomunikovalo, ani zástupcovia CTP doteraz nevedeli, aký je postoj americkej firmy k brnenskému projektu. Amazon totiž po hlasovaní zastupiteľstva, ktoré pôvodný zmluvu s CTP zamietlo, naznačil, že v hre môžu byť aj iné varianty ako Brno.

„Dal som im však jasný signál, že chceme, aby rokovania pokračovali. Teraz je na mne, aby som sa s nimi spojil a zistil ich postoj, pretože sa ma na neho budú zastupitelia určite na zasadnutí pýtať,“ doplnil Onderka. Rovnako tak ešte v stredu informoval Amazon Budař.

„Budeme rovnako ako mesto čakať na ich reakciu. Verím , že to pre nich bude pozitívny signál a rozhodnú sa projekt umiestniť do Brna,“ uviedol Budař.

Rozhodnutie brnenských radných privítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Som presvedčený, že investície tejto spoločnosti a výstavba centra Jihomoravskému kraji významne pomôže. Jednou z hlavných vládnych priorít je obnova hospodárskeho rastu a podpora rozvoja regiónov, predovšetkým potom vytváranie nových pracovných miest. Vláda je preto pripravená podobným významným investíciám poskytnúť podporu,“ povedal Sobotka. Premiér verí, že zastupiteľstvo zmluvu schváli.

Spokojný z rokovaní odchádzal aj šéf koaličného klubu ODS Libor Šťástka. Ten pred posledným rokovaním zastupiteľstva prišiel s návrhom dodatku zmluvy, ktorý CTP odmietlo, a vzápätí zastupitelia neschválili ani pôvodný návrh zmluvy s CTP.

„Teraz má výhodné podmienky nielen investor, ale aj mesto. Teraz je na Amazone, aby sa do zastupiteľstva vyjadril, že má záujem v Brne investovať. Tiež by mal jasne deklarovať, že 1500 miest bude slúžiť občanom Brna či z Českej republiky, pretože 1500 zamestnancov z Balkánu nezamestnanosť v Česku nevyrieši,“ uviedol Šťástka. Pripomenul verejný prísľub Amazonu na poslednom zastupiteľstve a je vraj na ňom, „ako si túto záležitosť ošetrí“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Brno