Ukrajinský Naftogaz radikálne znižuje odber ruského plynu

Ukrajinská štátna spoločnosť Naftogaz radikálne znižuje odber ruského plynu z pôvodných 147 miliónov kubických metrov denne na zhruba pätinu. V utorok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje v energetickom priemysle.

25.02.2014 13:11
debata (1)

Gazprom záležitosť odmietol komentovať , ubezpečil však , že dodávky plynu do Európy nie sú ohrozené. Ukrajina teraz navyše rokuje o dodávkach plynu zo Slovenska.

Naftogaz v pondelok odobral od Gazpromu 28 miliónov kubických metrov plynu, dodávky postupne znižuje od začiatku februára. O možných dôvodoch tohto kroku Reuters neinformoval.

Ukrajinský minister energetiky Eduard Stavyckyj v utorok podľa agentúry TASS uviedol, že rokuje so Slovenskom o možnosti reimportu plynu v ročnom objeme desať miliárd kubíkov. To by znamenalo viac ako pätinu ukrajinskej ročnej spotreby. Podľa Reuters Ukrajina ročne odoberie 55 miliárd kubických metrov plynu, z toho viac ako polovicu z Ruska.

Naftogaz podľa portálu epravda.com.ua oznámil, že z dlhu vo výške 3,3 miliardy dolárov doteraz splatil Gazpromu 1,68 miliardy dolárov.

Začiatkom februára Naftogaz varoval, že možno nebude schopný zaplatiť za dodávky ruského plynu včas. Moskva následne vyjadrila znepokojenie ohľadom rastu ukrajinských dlhov za ruský plyn. Dodala však, že to nepovažuje za dôvod k zmene súčasnej zmluvy.

Ruský prezident Vladimir Putin sa na konci minulého roka dohodol so svojím teraz už zosadeným ukrajinským náprotivkom Viktorom Janukovyčom na znížení ceny ruského zemného plynu pre Ukrajinu o tretinu a na pôžičke 15 miliárd dolárov pre Kyjev. Táto dohoda nasledovala po tom, čo ukrajinská vláda odstúpila od podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou.

Rusko-ukrajinské vzťahy týkajúce sa dodávok plynu sú dôležité aj pre Európu, ktorá dovozom ruského plynu pokrýva približne štvrtinu svojej potreby ropy. Strety medzi Kyjevom a Moskvou spôsobili vážne narušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do Európy v rokoch 2006 a 2009. Členské krajiny EÚ Bulharsko a Slovensko zostali v čase hlbokej krízy bez plynu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina