Vláda rozdelila podnikom 102 miliónov eur

Z prerozdelených eurofondov získali viac ako 102 miliónov eur podnikatelia na celom Slovensku na zlepšenie výroby a zároveň zvýšenie počtu zamestnancov.

25.02.2014 07:00
debata (6)

Ide o peniaze, ktoré mali pôvodne slúžiť na rast zamestnanosti, ale pre pomalé čerpanie hrozilo ich prepadnutie, a tak sa zmenil účel využitia. O dotáciu sa uchádzalo celkom 330 podnikov, ktoré sa museli zároveň zaviazať, že okrem investovania do výroby vytvoria aj pracovné miesta pre mladých nezamestnaných ľudí a udržia ich počas 3 až 5 rokov po skončení projektov.

Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý tvrdí, že pri použití eurofondov na tvorbu pracovných miest nebolo cieľom riešiť nezamestnanosť, ale politicky a finančne zarobiť. „Už dávnejšie som upozorňoval, že efekt na zamestnanosť z týchto peňazí bude zanedbateľný. Určite sa však dobre nabalia vybraní podnikatelia,“ podotkol Beblavý. „Náklady na jedno garantované pracovné miesto sú 138¤600 eur. To je suma, za ktorú by mohol človek pracovať pomaly do smrti,“ zhodnotil poslanec.

Ako príklad uviedol vyplatenie takmer štyroch miliónov eur pre spoločnosť Gas Família zo Starej Ľubovne, ktorá sa za túto sumu zaviazala vytvoriť štyridsať pracovných miest.

Ministerstvo hospodárstva však prostredníctvom hovorcu Stanislava Jurikoviča tvrdí, že o plytvanie nejde v žiadnom prípade a peniaze neboli určené výlučne na tvorbu pracovných miest. „Ide o schémy na podporu projektov zameraných na nákup inovatívnych technológií, pri ktorých sa vytvoria aj nové pracovné miesta. Tvrdenie pána poslanca považujeme za veľmi neprofesionálne a neznalé problematiky,“ podčiarkol hovorca.

Podľa zmluvy musela firma investovať do zlepšenia výroby takmer 8 miliónov eur, pričom štát jej prispel polovicou. Takmer tri milióny má stáť linka, ktorá má octom naplniť 5-tisíc litrových fliaš za hodinu. Približne 2,7 milióna má stáť linka, ktorá má za hodinu zvládnuť naplnenie 3 500 fliaš liehovín s obsahom 0,7 litra. Za ďalšieho asi 2,35 milióna má firma kúpiť napríklad filtračné systémy, nádrže či čerpadlá.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #eurofondy