Ruský investor v Stropkove hľadá ľudí

Do hnedého priemyselného parku v Stropkove by mal prísť ruský investor už v priebehu marca.

24.02.2014 14:54
debata (1)

Ide o stavebnú firmu Armastek z mesta Perm, ktorá chce v Stropkove vyrábať kompozitné armatúry využívané v stavebníctve. Ako informoval primátor Stropkova Peter Obrimčák (Smer-SD), investor prostredníctvom úradu práce už začal hľadať vhodných zamestnancov. V úvodnej prevádzke by mal zamestnať 79 ľudí. Po rozbehnutí výroby v druhej etape by mal dať prácu 350 až 400 zamestnancom. Výšku investície odhaduje na začiatok na tri milióny eur.

Obrimčák sa vyjadril, že príchod investora do Stropkova je vo finálnom štádiu. Prví pracovníci manažmentu už boli na školení v Rusku. Robia sa posledné skúšky na certifikáty podľa noriem platných na Slovensku i v Európskej únii. „Stroje sú nachystané v Rusku. Budú sa k nám prevážať rozmontované kamiónmi a tu sa zmontujú na výrobnú linku,“ povedal primátor.

Ruský investor má záujem o profesie operátor, chemický laborant – prípravár zmesí, pomocný robotník. Nemalo by ísť o fyzicky náročnú prácu, ale predovšetkým o obsluhu výrobnej linky. V priemyselnom parku v prvej fáze využije existujúcu halu. V druhej etape by si mal postaviť novú výrobnú halu. Stavebné výrobky by mali smerovať na slovenský a európsky trh. Podľa Obchodného registra SR sa vlani v októbri na stropkovskej adrese už zaregistrovala spoločnosť Armastek SK, s. r. o.

Stropkovská radnica s ruským investorom podpísala v júni minulého roka Memorandum o porozumení a spolupráci. Mesto Stropkov v tomto prípade vystupuje ako prenajímateľ výrobných priestorov. Hnedý priemyselný park vznikol v areáli bývalej strojno-traktorovej stanice na ploche 18 700 metrov štvorcových. Prešiel rozsiahlou prestavbou, spevnili sa tu plochy, urobili vonkajšie rozvody, plynová prípojka, vodovod a kanalizácia. Celkové náklady na výstavbu prekročili 3,7 milióna eur. Poskytovateľom nenávratného finančného príspevku bolo Ministerstvo hospodárstva SR v zastúpení Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Z celkovej sumy mesto Stropkov uhradilo z vlastných zdrojov päť percent nákladov. Park skolaudovali v novembri 2011. Už vtedy radnica avizovala príchod investorov z oblasti spracovania plastov, strojárenstva a elektrotechniky, no doteraz tu žiadny investor neprišiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Armastek #Stropkov