OECD: Svet potrebuje rozsiahle ambicózne reformy

Svetová ekonomika potrebuje rozsiahle reformy na zvýšenie produktivity a zníženie obchodných bariér, aby sa vyhla novej ére pomalého rastu a vysokej nezamestnanosti. Uviedla to v piatok podľa agentúry Reuters Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

21.02.2014 10:35
debata (5)

„Ambiciózne štrukturálne reformy môžu otvoriť cestu pre návrat k silnému a udržateľnému rastu,“ napísala OECD vo svojej novej štúdii. Upozornila však, že reformné úsilie v poslednej dobe poľavuje.

„Známky oživenia sú čím ďalej hmatateľnejšie, vlády vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík však čelia riziku, že upadnú do pasce slabého rastu,“ uviedol generálny tajomník OECD Ángel Gurría pri prezentácii štúdie v Sydney, kde sa cez víkend uskutoční zasadnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny popredných vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín G20.

Austrálsky minister financií Joe Hockey podľa agentúry AP uviedol, že rokovania sa zamerajú na podporu hospodárskeho rastu. Dodal, že medzi kľúčové témy bude patriť nedávne rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) začať obmedzovať stimulačné opatrenia v podobe nákupov dlhopisov.

Medzinárodný menový fond (MMF) v materiáloch pre víkendové zasadnutie G20 varoval vyspelé ekonomiky, aby predčasne neukončili opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Na negatívne dopady sprísňovania menovej politiky Fedu sa teraz sťažujú rozvíjajúce sa krajiny, v ktorých dochádza k odlivu kapitálu pre očakávané vyššie výnosy v USA.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #G20 #OECD