Najhoršia zimná sezóna za 16 rokov

Takú zlú zimnú sezónu, ako je tento rok, si viacerí prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk už takmer ani nepamätajú.

20.02.2014 12:00
lyžovačka Foto: ,
Pravá lyžovačka bola v aktuálnej sezóne pre príliš teplé počasie len v niektorých väčších strediskách.
debata (7)

Počasie je skúpe na sneh či mínusové teploty a svahy bolo po viaceré dni ťažké zasnežovať aj pomocou techniky. Strediská hovoria zatiaľ o minimálne tretinovom poklese lyžiarov oproti vlaňajšku, nádeje však ešte vkladajú do jarných prázdnin. Hlavná sezóna je do konca marca. Naopak, akvaparkom a wellness centrám sa darí a napríklad v akvaparku Tatralandia stúpla návštevnosť od nového roka až o 40 percent.

"Počas tejto zimnej sezóny sme zasnežovali stredisko umelým snehom až o 50 percent viac ako po minulé roky a v 16-ročnej histórii fungovania strediska neboli takéto lyžiarske podmienky. Návštevnosť nám klesla o 30 percent oproti minulým rokom,“ vraví Miroslava Lešaková z lyžiarskeho strediska Tále. Na Táľoch sa momentálne drží pokrývka snehu vysoká 50 cm. S nepriazňou počasia sa pasujú aj na svahoch Kubínskej hole a vo Valčianskej doline.

"Tohtoročná sezóna s nedostatkom prírodného snehu a nadpriemernými vysokými teplotami je špecifická, je neporovnateľná so žiadnou z predchádzajúcich sezón. Aj napriek tomu robíme všetko preto, aby sme vytvorili vhodné podmienky pre lyžiarov. Poveternostné podmienky negatívne ovplyvnili návštevnosť, ktorá je momentálne o 35 percent nižšia,“ povedala Ľubica Ľubeková zo Ski Park Kubínska hoľa, kde dosahuje výška snehu niečo cez 60 cm.

Ľubeková však dodáva, že umelé zasnežovanie sa prejaví v nákladoch na mzdy, na pohonné hmoty pre stroje, ktoré musia vyrobený technický sneh upraviť, a v nákladoch na elektrickú energiu a vodu. Vo Valčianskej doline sú v prevádzke 4 vleky a sedačková lanovka, jeden vlek zapojený nie je. Lyžiari môžu použiť štyri zo siedmich zjazdoviek.

"Tohtoročná zima nás skutočne potrápila. Aj zriedkavé mínusové teploty sme však využili na zasnežovanie, vďaka čomu máme v prevádzke 4 vleky aj sedačkovú lanovku. V minulom roku boli podmienky jednoznačne priaznivejšie,“ priznáva Veronika Novosadová zo Snowlandu Valčianska dolina, kde sa drží 40 cm vrstva snehu.

Lepšie na tom zrejme nebudú ani strediská vo Vysokých Tatrách a v Jasnej. Koľko ich zatiaľ stálo umelé zasnežovanie, odmietli zverejniť. Náklady na minuloročné zasnežovanie Jasnej, Tatranskej Lomnice a Štrbského Plesa sa vyšplhali až na jeden milión eur. Svahy však podržali aspoň návštevníci z Ukrajiny a Ruska.

"Návštevnosť bola ovplyvnená príchodom zahraničných hostí, ktorí už tradične potiahli návštevnosť horských stredísk. V hoteloch sme v decembri zaznamenali pozitívny nárast oproti minulému roku až o 30 percent. Oproti minulému roku zaznamenávame aj poklesy, aj nárasty návštevnosti vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, a je to ovplyvnené viacerými faktormi,“ tvrdí Zuzana Fabianová za Tatry Mountain Resort. Na Štrbskom Plese je okolo 70 cm snehu, Tatranská Lomnica má pol metra snehu a ideálne podmienky na lyžovanie sú aj na Chopku, kde je od 40 do 140 cm snehu.

Kým lyžiarov je vidno pomenej, akvaparky sa tešia väčšiemu počtu hostí. Ľudia tak lyže vymieňajú za plavky. "V januári nám návštevnosť stúpla o 10 percent. Je výhodou, že keď sa nedá lyžovať na horách, turisti si môžu užívať relax v termálnych bazénoch,“ poznamenala Lýdia Chovancová z termálneho strediska Gino Paradise Bešeňová. Aj liptovská Tatralandia zaznamenala viac hostí ako obvykle a ich počet narástol až o vyše 40 percent.

Napriek slabej zime zľavové portály hlásia omnoho väčšie predaje skipasov než bežne. Ľudia zrejme nechcú platiť plnú sumu za niekedy menej kvalitné svahy, a preto siahnu po zľave. "Predali sme viac ako 7 500 kupónov do ôsmich lyžiarskych stredísk. V porovnaní s minulým rokom je to takmer dvojnásobný nárast,“ uzatvára Zdenko Hoschek z portálu ZlavaDna.sk.

Na Pezinskej babe zastavili vleky

Pre teplé počasie nemajú vlekári na Pezinskej babe čo robiť. Do kariet im nenahráva, že namiesto snehových vločiek padá dážď. Umelé zasnežovanie vyšlo toto stredisko už na 20-tisíc eur. Ján Reisenauer hovorí, že situácia pripomína sezónu 2006 – 2007, keď taktiež zasnežovali a vleky boli v prevádzke len 10 dní. Niektoré školy im odmietli aj lyžiarske výcviky.

"Žiaľ, táto sezóna je taká chudobná na prírodný sneh a mrazy, že sme dokázali zasnežiť len hlavný svah a aj to v nie celej šírke, čo sa odráža aj na návštevnosti a samozrejme tržbách. Doteraz sme v prevádzke 27. deň. Ak sa však situácia s počasím nezlepší, je možné, že už viac dní ani nepribudne,“ zhodnotil Reisenauer. Opisuje, že sú prímestské stredisko a ich návštevnosť je závislá od aktuálneho počasia.

"Ak je v Bratislave a okolí počasie ako na jar, nepomôže nám ani jeden meter snehu na lyžiarskom svahu, aj keby sme ho mali. Ľudia sa venujú inej činnosti, napríklad turistike a bicyklom ako lyžovaniu len na technicky vysneženej zjazdovke. Naokolo je blato. Návštevnosť je nízka, ale väčšiu ani neočakávame, keďže je k dispozícii len jeden svah,“ vysvetľuje Reisenauer.

Bratislavské školy využívajú stredisko pravidelne na lyžiarske kurzy, no túto sezónu je to inak. "Zredukovali sa nám počty, alebo školy niektoré dni neprišli. K nám chodia na kurzy len školy z okolia bez nutnosti ubytovania, a teda ak im ráno niečo nevychádza podľa predstáv, jednoducho neprídu. Z nášho pohľadu je to nevýhodné,“ dodáva Reisenauer. Pre nepriaznivé počasie zastavili vleky. Ak sa počasie umúdri, spustia ich možno cez víkend.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #turizmus #lyžiarska sezóna