Český expremiér Topolánek nastúpil do vedenia Nafty

Bývalý český premiér Mirek Topolánek nastúpil ako riaditeľ pre rozvoj a zahraničné vzťahy do slovenskej spoločnosti Nafta, ktorá spadá do Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Napísal to v utorok server Týden.cz. Je to Topolánkov už tretí angažmán v štruktúrach skupiny EPH.

18.02.2014 17:03
Merkelová, Topolánek Foto:
Český expremiér Mirek Topolánek na archívnej fotografii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (6)

Riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj serveru povedal, že Topolánek vo firme Nafta nastúpil začiatkom tohto roka. Expremiér sa bude starať o rozvoj a zahraničné aktivity spoločnosti najmä voči východným krajinám.

Nafta sa zaoberá hlavně uskladňovaním plynu a ťažbou ropy. Na konci vlaňajšieho roka EPH odkúpil od nemeckej spoločnosti E.ON vo firme Nafta štyridsaťpercentný podiel. Majoritu v Nafte 56,15 percenta, má Slovenský plynárenský priemysel (SPP), v ktorom má EPH 49 percent s manažérskou kontrolou.

Topolánek už pôsobí v dozorných radách dvoch firiem, ktoré patria do EPH. V októbri 2011 sa stal predsedom dozornej rady Elektrární Opatovice a vlani členom dozornej rady nemeckej hnedouhoľnej a elektrárenskej spoločnosti Mibrag. Popri tom je Topolánek predsedom Teplárenského združenia ČR a podľa serveru spoluvlastní výrobcu riadiacich systémov pre petrochémiu VAE Controls.

Predaj svojho podielu v EPH vlani v decembri oznámila skupina PPF miliardára Petra Kellnera. PPF zatiaľ vlastní v EPH 44,44 percenta, podnikateľ Daniel Křetínský má 18,52 percenta a ďalších 37,05 percenta vlastní skupina J&T. Za svoj podiel

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #SPP #EPH #Mirek Topolánek