Britská libra patrí aj Škótom, tvrdí škótsky premiér

Vyhrážky britských politikov, že samostatné Škótsko si nebude môcť ponechať libru ako svoju menu, môžu mať opačný efekt, ako by si to predstavovala vláda v Londýne. Vyhlásil to v pondelok škótsky premiér Alex Salmond.

17.02.2014 15:16
debata (1)

Prívrženci samostatnosti, ak tak rozhodnú Škóti v septembrovom referende, si chcú ponechať ako štátnu menu britskú libru a želajú si zotrvanie nezávislého Škótska v EÚ a NATO. Predstavitelia vlády v Londýne už predtým naznačili, že pre Anglicko, Wales a Severné Írsko môže byť problém zotrvať v menovej únii s nezávislým Škótskom.

„Realita je, že libra patrí Škótsku presne tak, ako patrí zvyšku Veľkej Británie,“ uviedol škótsky premiér podľa vyjadrení, ktoré zverejnil jeho úrad. „Keď vládnuca trieda vo Westminstri, konzervatívci, labouristi a Liberálni demokrati, tvrdia niečo iné, riskujú negatívnu reakciu bežných ľudí, ktorí to považujú za snahu zastrašiť Škótsko pred demokratickou voľbou, na ktorú sa v septembri všetci tešíme,“ uviedol ďalej Salmond.

Britský minister financií George Osborne varoval, že ak Škótsko opustí Veľkú Britániu, zriekne sa aj britskej libry. Na to, aby zvyšok Veľkej Británie zdieľal so samostatným Škótskom svoju menu, neexistuje „žiadny právny dôvod“, zdôraznil Osborne minulý týždeň počas návštevy škótskej metropoly Edinburgh. Zástupkyňa šéfa škótskej vlády Nicola Sturgeonová predtým naznačila, že ak Londýn znemožní menovú úniu, môže nezávislé Škótsko odmietnuť prevziať svoju časť verejného dlhu Veľkej Británie.

Vláda v Londýne vedie kampaň za zotrvanie Škótska vo zväzku s Veľkou Britániou. Vládny kabinet ešte vlani v máji predložil analýzu, podľa ktorej má Škótsko príliš veľký finančný sektor v porovnaní so zvyškom ekonomiky, čo zvyšuje riziko budúcich kríz. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney zase minulý mesiac varoval, že libru ako svoju menu si bude môcť nezávislé Škótsko ponechať iba v prípade, že sa zriekne časti svojej suverenity.

Všeľudové hlasovanie o nezávislosti Škótska od Británia je naplánované na september. Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú, že odtrhnutie podporuje asi 38 percent Škótov, 47 percent je proti samostatnosti. Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #libra