Kerry: Zmena klímy je najstrašnejšou zbraňou hromadného ničenia

Svet by mal pritvrdiť v boji proti klimatickým zmenám, ktoré predstavujú "najstrašnejšiu zbraň hromadného ničenia".

16.02.2014 19:27
debata (13)

Počas návštevy Indonézie to v nedeľu povedal americký minister zahraničia John Kerry. Globálne zmeny klímy sú podľa neho nespochybniteľné a zodpovednosť za ne by mali prevziať všetky krajiny vrátane štátov juhovýchodnej Ázie.

Výrazná väčšina klimatológov a ďalších vedcov podľa Kerryho už svetu dokázala, že ľudstvo má zásadný vplyv na celosvetové zmeny podnebia. Túto zhodu sa však snaží spochybňovať skupina veľkých firiem, ktoré nechcú meniť svoju stratégiu a míňať peniaze, vyhlásil šéf americkej diplomacie.

„Jednoducho nemáme čas, aby sme nechali niekoľko hlasných záujmových skupín torpédovať rozhovory o klíme,“ podotkol v nedeľu Kerry v prejave pred indonézskymi politikni a študentami v Jakarte. Riešením je podľa neho nová energetická politika, ku ktorej by sa mali pridať štáty produkujúce výrazné množstvo skleníkových plynov. Miesto využívania fosílnych palív by sa mali tieto krajiny preorientovať na úsporné technológie, ktoré nezaťažujú životné prostredie.

Ak vlády nezačnú rýchlo konať, môžu byť podľa Kerryho náklady na neskoršie riešenie dôsledkov klimatických zmien ďaleko vyššie, než by dnes stála investície do šetrných technológií a obmedzenie škodlivých emisií. „Nie je prehnané povedať, že celý váš spôsob života je ohrozený,“ povedal Indonézanom Kerry.

Americký minister zahraničia v Jakarte nadviazal na sobotnú návštevu Číny, kde podpísal dohodu o klimatickej spolupráci medzi Washingtonom a Pekingom. Pakt zahŕňa napríklad plán na zníženie emisií z automobilov alebo zlepšovanie energetickej efektívnosti budov. USA s Čínou sú medzi najväčšími svetovými producentmi oxidov uhlíka a ďalších skleníkových plynov.

Kerry v Jakarte končí turné po troch krajinách juhovýchodnej Ázie, ktoré okrem Indonézie a Číny zahŕňalo aj Južnú Kóreu. Počas svojho nedeľňajšieho pobytu v metropole najľudnatejšej moslimskej krajiny sveta okrem iného navštívil tamojšiu mešitu a zahral si na bubon, ktorý sa používa pri zvolávaní moslimov k modlitbám. „Bolo pre mňa veľkou cťou navštíviť toto posvätné miesto,“ vyhlásil Kerry.

V pondelok odcestuje americký minister zahraničia do Spojených arabských emirátov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #klima #ekológia #john kerry