Veľkí producenti emisií USA a Čína sľúbili, že sa polepšia

Spojené štáty a Čína budú viac spolupracovať v boji proti globálnej zmene klímy.

15.02.2014 14:36
debata (1)

Predstavitelia oboch krajín sa na tom zhodli v priebehu sobotňajšej návštevy amerického ministra zahraničia Johna Kerryho v Pekingu. Dohoda podľa agentúry AP zahŕňa potrebné zníženie emisií z automobilov alebo zlepšovanie energetickej efektívnosti budov.

Čína a USA sú medzi najväčšími svetovými producentmi oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie atmosféry a prispievajú ku globálnej zmene klímy. Politici oboch veľmocí sa v sobotu zhodli na spoločnom postupe, ktorý by podľa nich mal „významne prispieť k úspešnej celosvetovej snahe“ v boji proti negatívnym dopadom klimatických zmien.

Kerry a zástupcovia čínskej strany uznali vo vyhlásení závery prevažnej časti klimatológov, podľa ktorých spaľovanie fosílnych palív významne prispieva ku globálnej zmene klímy. Obe krajiny sa zhodli na tom, že ich zásadným príspevkom k boju proti otepľovaniu atmosféry bude obmedzenie emisií škodlivých plynov z automobilov a stavba energeticky menej náročných budov či úpravy tých existujúcich.

Zástupcovia Washingtonu a Pekingu vlani zriadili pracovnú skupinu ku klimatickým zmenám a zhodli sa na piatich kľúčových oblastiach: zníženie automobilových emisií, zavádzanie efektívnejších rozvodných sietí, zachytávanie uhlíkových plynov, zhromažďovanie informácií o skleníkových plynoch a zlepšenie energetickej efektívnosti budov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #klima #emisie