O spôsobe predaja Slovak Telekomu sa zatiaľ nerozhodlo

Termín, spôsob, ani cena predaja zvyšných akcií Slovak Telekomu ešte nie sú známe. Ako informovala hovorkyňa Fondu národného majetku (FNM) SR Miriam Žiaková, po podpise memoranda o porozumení bude teraz nasledovať výber investičnej banky slovenskými akcionármi.

14.02.2014 14:16
Slovak Telekom Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Investičná banka bude riadiť celý proces a pomôže pripraviť samotnú spoločnosť na proces predaja akcií. „Kedy k definitívnemu predaju podielu dôjde, dnes nemožno presne definovať. Možno hovoriť iba o predbežných odhadoch, ako dlho bude samotný projekt predaja trvať, ale je snahou všetkých strán zrealizovať predaj do deviatich mesiacov od angažovania investičnej banky,“ uviedla Žiaková.

Akým spôsobom sa nakoniec akcie predajú, zostáva podľa FNM pre túto chvíľu otvorené. Akcionári Slovak Telekomu sa však dohodli, že Slovenská republika využije najmodernejší spôsob predaja, formou tzv. Dual track. Znamená to, že sa paralelne bude pracovať na oboch potenciálnych formách predaja – prostredníctvom kapitálového trhu, ako aj priamym predajom tretej strane v medzinárodnom tendri. „Finálne rozhodnutie o metóde predaja sa urobí následne, po prieskume trhu vybranou investičnou bankou. Výsledná cena bude výsledkom transparentného Dual Track procesu, riadeného renomovanou globálnou investičnou bankou,“ dodala Žiaková.

Memorandum o porozumení podpísali spoločnosť Deutsche Telekom AG, SR zastúpená Ministerstvom hospodárstva SR, FNM a spoločnosť Slovak Telekom, a. s. Podpisom memoranda sa všetky strany dohodli na spolupráci pri napĺňaní cieľov slovenských akcionárov, predať akcie spoločnosti Slovak Telekom. „Memorandum je nadstavbou súčasnej akcionárskej dohody a do väčšieho detailu popisuje kroky spoločného postupu pri realizácii zamýšľaného projektu,“ vysvetlila Žiaková. Strany sa dohodli na rôznych aspektoch, ako napríklad na predbežnom harmonograme, na spôsobe a rozsahu súčinnosti, ktorú poskytnú akcionári, ale aj samotná spoločnosť, na princípoch riadenia projektu a na spôsobe, akým budú slovenskí akcionári predávať akcie.

Zástupcovia štátu sa podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Stanislava Jurikoviča na rokovaniach s majoritným akcionárom dohodli na súčinnosti pri predaji cez kapitálový trh. Samotné memorandum by mali zverejniť v najbližších dňoch. Minister Tomáš Malatinský sa nazdáva, že majoritný akcionár so zverejnením bude súhlasiť. „Informáciu o podpise Memoranda zo strany Deutsche Telekom AG máme písomne potvrdenú, no originál listiny nebol fyzicky doručený,“ dodal Malatinský.

Minister zároveň odmietol, že by v prípade predaja 49-percentného podielu v Slovak Telekome išlo o privatizáciu. „Považujem predaj prostredníctvom burzy za najtransparentnejší spôsob, kde cenu slovenského podielu navrhnú podľa situácie na trhu poradcovia a investičné banky. Teraz bude nasledovať výber poradcov a investičných bánk a štát svoj podiel môže predať do 9 mesiacov, prostredníctvom tzv. Initial Public Offering (IPO),“ uzavrel Malatinský.

Spoločnosť Slovak Telekom je najväčší slovenský telekomunikačný operátor. Pod značkou Telekom ponúka jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom produkty a služby pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete. ST je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Po privatizácii v roku 2000 drží väčšinový balík akcií ST (51 %) Deutsche Telekom AG. Viac než tretinový podiel (34 %) patrí štátu, ktorý zastupuje MH SR. Zvyšných 15 % vlastní Fond národného majetku SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom