Fico podľa Lipšica v tichosti predáva Slovak Telekom

Odpredaj 49-percentného štátom vlastneného podielu v spoločnosti Slovak Telekom napreduje. Premiér Robert Fico sa totiž mal podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica v stredu stretnúť so zástupcami Deutsche Telekomu, ktorý vlastní zvyšný 51-percentný podiel v telekomunikačnej firme. S predstaviteľmi spoločnosti mal dokonca podpísať memorandum.

13.02.2014 17:48
debata (134)

Lipšicovi prekáža, že Fico o stretnutí neinformoval a obviňuje ho z netransparentnej privatizácie. „Premiér donekonečna rozprával o tom, že je proti privatizácii a za jeho vlády sa privatizovať nebude. Okrem Carga chce privatizovať aj Telekom, a to spôsobom, ktorý nie je príliš transparentný,“ vyhlásil na štvrtkovom brífingu Lipšic.

„Nejde o žiadne utajované stretnutia, ide o legitímny proces rokovaní o možnom budúcom predaji,“ reagoval hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Štát musí o predaji rokovať prednostne s Deutsche Telekomom. Nemci totiž majú na štátom vlastnený balík akcií predkupné právo. To, či ho aj využijú, však zatiaľ známe nie je. „Dnes toto právo ani neprijali, ani sa ho nevzdali. Je to otázkou budúcich rokovaní,“ povedal Jurikovič. Podľa Lipšica má 49-percentný podiel hodnotu zhruba 800 mil. až 1 mld. eur. Tvrdí však, že Fico túto hranicu nedosiahne.

„Sme presvedčení, že v najbližších mesiacoch budeme zo strany vlády počúvať o tom, prečo sa túto hodnotu nepodarilo naplniť,“ povedal Lipšic. Jurikovič však pripomína, že ak Deutsche Telekom predkupné právo nevyužije, štát bude svoj podiel predávať cez burzu. „Takže určite nejde o netransparentnú transakciu,“ skonštatoval. .

Skupina poslancov okolo Lipšica tiež tvrdí, že materiály o predaji vznikli na počítačoch spoločností Wood & Company a Avocat. Avocat je pritom zároveň meno právnickej poradenskej spoločnosti, ktorá bola zapojená aj v nástenkovom tendri. Lipšic preto vyzýva premiéra Roberta Fica, aby stransparentnil proces privatizácie a zverejnil podpísané memorandum. Zároveň požiada o zvolanie mimoriadneho hospodárskeho výboru, kde bude od ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru) požadovať informácie o plánovanej doprivatizácii Slovak Telekomu.

Spoločnosť Slovak Telekom je najväčší slovenský telekomunikačný operátor. Pod značkou Telekom ponúka jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom produkty a služby pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete. ST je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Po privatizácii v roku 2000 drží väčšinový balík akcií ST (51 %) Deutsche Telekom AG. Viac než tretinový podiel (34 %) patrí štátu, ktorý zastupuje MH SR. Zvyšných 15 % vlastní Fond národného majetku (FNM) SR.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom