Coface: Úverové riziko je na Slovensku stabilné

Splácanie záväzkov podnikov pri ich obchodných operáciách je na Slovensku v rámci regiónu na relatívne dobrej úrovni.

13.02.2014 14:35
debata

Vyplýva to z hodnotenia nadnárodnej spoločnosti Coface, ktorá krajine aktuálne udelila úverový rating na úrovni A3, čo je tretie najvyššie ratingové hodnotenie. Z krajín V4 tak máme rovnaké úverové riziko ako Poľsko, kým naši ďalší susedia Česká republika a Maďarsko čelia nateraz vyššiemu riziku. Ich hodnotenie je na úrovni A4, resp. B.

Naposledy Coface hodnotila rating 160 vybraných krajín sveta v septembri 2013. Z európskych krajín polepšila ratingové hodnotenie trom krajinám. Našim exportným partnerom Rakúsku a Nemecku z A2 na A2 s pozitívnym výhľadom a Írsku zlepšila na A3, keď malo doteraz A4 s pozitívnym výhľadom. Ako však zároveň potvrdila, pokrízový vývoj prináša aj zmenu globálneho rizika krajín. Kým vo vyspelých krajinách sa už rizikovo stabilizuje, v rozvíjajúcich sa krajinách cítiť napätie.

Coface posudzuje riziko krajiny meraním priemernej miery nesplácania zo strany podnikov v danej krajine v rámci svojich obchodných operácií v krátkodobom horizonte. Netýka sa to štátneho dlhu. Aby Coface určila riziko krajiny, hodnotí výhľad krajiny z ekonomickej, finančnej a politickej stránky v spojení s platobnými skúsenosťami Coface a vyhodnotením podnikateľskej klímy. Coface hodnotí úroveň rizika v siedmich stupňoch, a to A1, A2, A3, A4, B, C, D.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #úver #Coface