PSA sa dohodla s čínskym Dongfengom o navýšení kapitálu

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën a spoločnosť Dongfeng spolu s Francúzskom sa dohodli na spôsobe, akým francúzska automobilka navýši svoj kapitál.

13.02.2014 08:47
debata

Od spoločnosti Dongfeng a od Francúzska by firma PSA mala získať kapitál do 4 miliardy eur. Spoločnosť by pripravenú dohodu mala prezentovať 18. februára a pravdepodobne v rovnaký deň ju zúčastnené strany podpíšu ako nezáväzné memorandum o porozumení. Agentúre Reuters to potvrdili tri zdroje.

Peugeot rokuje so spoločnosťou Dongfeng o záchrannom pláne niekoľko mesiacov a čínska automobilka získa balík akcií vo výške 14 %. Rovnako 14 % akcií získa v rámci dohody Francúzsko. V rámci dohodnutých podmienok by noví akcionári mali získať akcie s výraznou zľavou a zaplatiť za jednu akciu 7,5 eura. Cena akcií spoločnosti Peugeot bola v stredu vo výške 12,52 eura.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

debata chyba
Viac na túto tému: #PSA Peugeot Citroën #Dongfeng