Kobra odhalila nepravé bločky na pumpách

Ľudia podľa daňovej kobry dostávajú po natankovaní na niektorých pumpách nepravé bločky. Finančná správa, v rámci ktorej pôsobí špeciálny tím vyšetrovateľov, zatiaľ potvrdila problémové bločky s logami Shell, Lukoil a Jurki. Tieto účtenky má denník Pravda k dispozícii.

12.02.2014 20:00 , aktualizované: 13.02.2014 08:00
pumpa, benzín, nafta, palivá Foto: ,
Ilustračné foto
debata (110)

Ako sa nám podarilo zistiť, na pumpách už prebieha rozsiahla akcia, v rámci ktorej daniari kontrolujú, či nedošlo k daňovým únikom a nejde o súčasť daňovej chobotnice. Preverované sú najmä údaje z registračných pokladníc.

V prípade bločkov od spomínaných troch značiek čerpacích staníc daniarom prekáža, ako je na bločkoch zobrazené logo ministerstva financií. „Bločky nespĺňajú zákonom stanovené podmienky, pretože ochranný znak MF, ktorý sa nachádza na dokladoch, nie je v súlade s prílohou č. 2 zákona č. 289/2008 Z. z. (zákon o registračných pokladniciach, pozn. red.),“ potvrdila hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

zväčšiť Foto: Pravda
kontrola bločkov, graf

Podozrenia daniarov sú závažné, keďže čerpacie stanice denne narábajú s miliónmi eur. Približne polovica z účtu za benzín či naftu má putovať štátu cez daň z minerálnych olejov a daň z pridanej hodnoty. Od predajcov palív do štátnej kasy ročne putuje značná časť zo spolu takmer piatich miliárd eur, ktoré štát vyberá na DPH. Príjmy z danej dane tvoria polovicu z celoročných príjmov štátneho rozpočtu.

Výrobcovia palív či rôzni obchodníci pumpy buď prevádzkujú sami, alebo ich prenajímajú ďalším prevádzkovateľom. V prípade bločkov z čerpacích staníc Shell a Jurki je logo ministerstva financií prerušované dvoma rovnými čiarami. Napríklad čerpacia stanica Shell v Kremnici vydávala takéto bločky opakovane. Shell však k prípadu tvrdí, že dane odvádza.

Daniari to chcú preveriť. Pri podobných kontrolách daniarom pomáha aj bločková lotéria, do ktorej ľudia prihlásili už viac ako 40 miliónov bločkov. Daniari si tak môžu zo zoznamu účteniek v lotérii vyhľadať bločky danej čerpacej stanice, ktoré potom porovnajú s údajmi z pamäte tlačiarne. Môžu tak odhaliť prípadné dodatočné krátenie tržieb či únik daní. Bločková lotéria môže daniarov aj nasmerovať ku konkrétnym pokladniciam, a to v prípade, ak sa účtenka nedá zaregistrovať a občan to nahlási.

Denník Pravda v súvislosti s prípadom oslovil všetkých troch dotknutých predajcov. Spoločnosť Lukoil odpísala, že otázky treba smerovať na Finančnú správu. Sieť čerpacích staníc Jurki – Hayton odkázala, že v ich prevádzkach vykonávajú v týchto dňoch daniari kontroly registračných pokladníc.

Shell: Zákon porušený nebol

Shell odmietol, že by z ich strany došlo k porušeniu zákona. Hovorca spoločnosti Shell Slovakia Petr Šindler tvrdí, že nesúlad mikroliniek v logu na účtenke môže byť spôsobený nepresnosťou tlačiarne pri posune papiera. „Prípadný formálny nedostatok tohto typu však nič nemení na tom, že pokladničný doklad je vystavený v súlade s platnou legislatívou. Spoločnosť Shell používa certifikované fiskálne pokladnice od spoločnosti Varos,“ doplnil Šindler.

Shell zároveň deklaruje, že štátu daň odvádza z každého vydaného bločku. „Samozrejme, odvádzame príslušnú daň podľa zákona v súlade so všetkými našimi účtenkami, ktoré vystavujú certifikované fiskálne pokladnice na našich čerpacích staniciach. Dodržiavanie platnej legislatívy vrátane príslušných daňových zákonov je jedným z hlavných princípov podnikania Skupiny Shell kdekoľvek na svete,“ dodal Šindler.

Firme Varos, ktorá prevádzkam Shell dodala registračné pokladnice, sme sporné bločky zaslali tiež. Na rozdiel od daniarov v nich firma Varos problém nevidí. „Logotypy, ktoré ste mi poslali, by mali byť správne, to znamená, že tieto doklady by mali byť zahrnuté v kontrolnom zázname a obraty z nich by mali byť zahrnuté v dennej uzávierke,“ deklaruje konateľ spoločnosti Varos Trade Peter Pörsök, ktorý je zároveň predsedom Asociácie výrobcov, dovozcov a predajcov elektronických registračných pokladníc. Asociácia združuje približne 50 firiem, medzi ktorými sú významní výrobcovia fiskálnych pokladníc na Slovensku.

Pumpári čelia kontrolám

Bývalý servisný pokladničný technik, ktorého Pravda oslovila, si však myslí, že sporné bločky na prvý pohľad môžu vykazovať známky nepravosti a často sa nemusia zaevidovať vo fiskálnej pamäti pokladnice.

Predstaviteľ spoločnosti Varos Trade hovorí, že to nie je možné. „K tlačiarňam FT4000 neexistujú z našej strany žiadne programové nástroje, ktoré by vedeli tlačiarne prepnúť na tzv. nefiskálny mód. V súčastnosti máme na trhu viac ako 11 000 fiskálnych tlačiarní, ku ktorým sa snažíme poskytovať kompletný servis a podporu cez sieť zmluvných servisných stredísk. Nie je v našom záujme robiť tzv. zadné vrátka na našich zariadeniach,“ uviedol Pörsök.

Predajcovia palív, ktorých Pravda oslovila, potvrdili, že je u nich aktuálne vyšší počet kontrol od daniarov. „Môžem potvrdiť, že v súčasnosti registrujeme zvýšený počet kontrol registračných pokladníc na našich čerpacích staniciach. Všetky realizované kontroly potvrdili, že pokladničné bločky vystavené na čerpacích staniciach Shell sú bez akýchkoľvek nedostatkov a sú plne v súlade s platnou legislatívou,“ hovorí Šindler.

Od sankcií po zatvorenie prevádzky

Daniari však hovoria o porušení zákona a spomínajú aj možnosť sankcií. Ak podnikateľ nevydá pokladničný doklad, respektíve tržbu zaeviduje a vydá doklad, ktorý nie je v súlade so zákonom, hrozí mu podľa daniarov pokuta pri prvom zistení od 330 do 3 300 eur. Pri každom ďalšom zistení daniarov je možná sankcia od 660 do 6 600 eur. Ak by Finančná správa prišla na to, že prevádzka kráti tržby, po novom jej môžu daniari na mieste vystaviť pokutu vo výške 2 000 eur a pri opakovanom zistení 4 000 eur. Po treťom zistení môžu daniari pristúpiť k zatvoreniu danej prevádzky.

„Servisná organizácia je postihovaná rovnako. V prípade závažných prvých zistení, respektíve opakovaných zistení budú podané podnety na zrušenie živnostenského oprávnenia a začaté príslušné kroky v súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ doplnila Macíková.

Len nedávno obvineniam z vydávania nepravých bločkov čelil aj najväčší obchodný reťazec Tesco. Nespokojní zákazníci na nepravé bločky v jednej z prevádzok upozornili Finančnú správu po tom, čo si ich nevedeli prihlásiť do bločkovej lotérie. Reťazec chybu priznal s tým, že išlo o problém s dodávateľom pokladničných systémov v jednej prevádzke, na štyroch pokladniciach. Reťazec však tvrdí, že napriek problémom daň odviedol. V tomto prípade pochybil externý dodávateľ pokladničných systémov a registračných pokladníc pri samotnom inštalovaní. Nezadal totiž nový kód podľa údajov z ministerstva financií. To spôsobilo, že bločky takejto pokladnice sa nedali prihlásiť do lotérie, keďže systém nevedel dané číslo spárovať.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #bločky #pumpa