Na stope daňovej chobotnici

Daňová kobra je podľa zistení denníka Pravda na stope rozsiahlemu organizovanému kráteniu daní. Môže ísť o mafiu, ktorá cez falošné pokladnice siaha ako chobotnica do viacerých sfér hospodárstva. Stopu policajný tím daňovej kobry dostal od občana, ktorý sa zapája do bločkovej lotérie.

10.02.2014 20:00 , aktualizované: 11.02.2014 08:00
debata (76)

Falošný bloček z obchodnej siete s lacným textilom však občan do lotérie nevedel prihlásiť. Polícia nadobudla podozrenie, že štát prichádza o daň z pridanej hodnoty. Daniari a colníci preverili pobočky danej siete po celom Slovensku. Stopa ich následne zaviedla aj do prevádzok iných firiem, ktoré používajú rovnaký typ pokladnice.

„Predpokladáme, že ide o stovky pokladníc, ktoré musia prejsť kontrolou. Tento pokladničný systém využívajú aj niektoré čerpacie stanice, siete lekární, ale aj jeden väčší predajca oblečenia, ktorý okrem Slovenska pôsobí vo viacerých európskych krajinách,“ naznačil pre Pravdu vyšetrovateľ Kriminálneho úradu Finančnej správy SR, ktorý nechcel byť menovaný.

zväčšiť Foto: Pravda
podvody, dane, graf

Denník má od vyšetrovateľa staršie aj novšie preverované bločky od predajcov palív. Pri natankovaní na niektorých z dotknutých čerpačiek sa však ukázalo, že účtenka sa do lotérie prihlásiť dá. Nemusí to však tak byť vždy. Je tiež možné, že dane boli krátené v minulosti a po štarte lotérie je podvodov menej. Od vlaňajšieho septembrového štartu lotérie do decembra štát vybral medziročne na daniach a poplatkoch viac až o 560 miliónov eur a len v januári tohto roka príjem stúpol o ďalších 78 miliónov eur. Okrem lotérie sa viac preverujú aj nadmerné odpočty DPH.

V prípade siete s textilom sú už prvé výsledky známe. Už pred časom však Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva, potvrdil, že v sieti obchodov s lacným textilom bolo vykonaných celkovo 64 kontrol, pričom v 23 prevádzkach prišlo k zisteniu porušenia zákona. „K plánovaným, aktuálne uskutočňovaným ani ukončeným kontrolám nie je možné zo strany Finančnej správy sa vyjadriť, keďže tieto informácie podliehajú daňovému tajomstvu,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Predajca textilu pripustil pochybenie v jednej z prevádzok, ktorú preto na jeden deň zatvorili. "Išlo o neúmyselné nedorozumenie, ktoré bolo spojené s chybou v pokladničnom systéme. Sami sme preverili všetky naše predajne, aby sme zabránili ďalším nedorozumeniam. Navyše venujeme väčšiu pozornosť tomu, aby bola montáž a demontáž pokladníc vykonávaná čo najdôslednejšie, bez ohľadu na to, či ju vykonávajú naši vlastní zamestnanci, alebo zamestnanci špecializovanej dodávateľskej firmy. Okrem toho bola vykonaná ďalšia komplexná kontrola zo strany finančného úradu. Výsledkom kontroly nebol žiadny negatívny nález,“ vyjadrila sa v stanovisku zástupkyňa siete obchodov s textilom.

Päťtisíc hlásení od ľudí

Macíková potvrdila, že kontroly sú vykonávané aj na základe podnetov ľudí, ktorí sa s bločkom nemohli prihlásiť do bločkovej lotérie, resp. v niektorých prevádzkach im ho nevydali vôbec. Do lotérie prihlásili ľudia od jej spustenia v septembri minulého roka viac ako 40 miliónov bločkov. Daniarom nahlásili doteraz takmer 5-tisíc nepoctivých obchodníkov. V minulom roku Finančná správa preverila 14-tisíc elektronických registračných pokladníc.

Pochybenia zistili vo viac ako polovici z nich. Výška pokút, ktoré následne daniari udelili, sa vyšplhala až na vyše milióna eur. Rok predtým pri kontrolách zistili pochybenia takmer pol milióna eur. Pred spustením lotérie sa odhadovalo, že len na dani z registračných pokladníc štát strácal zhruba 150 miliónov eur ročne.

Fakt, že lotéria začína odhaľovať úniky, nahráva vláde. Na lepšom výbere daní totiž stojí a padá tohtoročný štátny rozpočet. Rezort ministra Petra Kažimíra si naplánoval na tento rok až 250-miliónovú rezervu práve z boja proti daňovým únikom. Ďalšie peniaze bude vláda potrebovať, aby znižovala deficit a dlh pre budúce generácie.

Obvinení podvodníci

„Pokiaľ vláda nechce ísť cestou ďalšieho zvyšovania daní, avšak chce zvýšiť príjmy, pretože nechce alebo nemá kde okresávať výdavky, v tom prípade sa pozerá na efektivitu výberu daní,“ tvrdí šéf Inštitútu hospodárskej politiky Igor Kiss. Ako ďalej dodáva, spomínaná bločková lotéria pomohla, ale problém s únikom veľkým únikom daní nie je v maloobchode. „Rozumiem, že je to najmenej administratívne a finančne náročný spôsob, ako zefektívniť výber daní. Problémom sú najmä karuselové podvody, ktoré sa prihlásením bločku z nákupu neriešia,“ uzatvára Kiss.

Aj počet odhalených prípadov neoprávneného krátenia daní sa od roku 2012 zvýšil. Kým v roku 2012 polícia zaregistrovala vyše 16-tisíc prípadov ekonomickej kriminality, minulý rok ich už bolo vyše 19-tisíc. Vlani sa daniarom podarilo odhaliť daňové podvody vo výške 573 miliónov eur, z ktorých až 98 miliónov eur predstavoval neoprávnený nadmerný odpočet DPH. Posledným konkrétnym prípadom daňovej kobry bol únik na DPH vo výške 900-tisíc eur. Obvinených je osem ľudí, medzi nimi aj dvaja pracovníci pobočky Daňového úradu v Trnave. Daňoví podvodníci si „prilepšovali“ krátením daní najmä ku koncu vlaňajška, ich počet sa podľa polície oproti roku 2012 zdvojnásobil. Špekulanti tak rôznymi daňovými machináciami oberajú štát o milióny eur ročne.

Ako zaberie elektronický výkaz?

Štát tvrdí, že daňovým podvodníkom, ktorí sa ku koncu vlaňajška mobilizovali ešte pred zavedením kľúčových legislatívnych zmien v boji proti daňovým únikom, odzvonilo. Neoprávnené nadmerné odpočty DPH by už totiž od tohto roka mali daniari lepšie skontrolovať vďaka kontrolnému elektronickému výkazu DPH. Vďaka nemu majú prehľad o všetkých vystavených a prijatých dokladoch. To má odradiť časť špekulantov, aby si uplatňovali od štátu vrátenie DPH aj z fiktívnych obchodov. Daniari tvrdia, že nový elektronický výkaz odhalí najmä karuselové podvody, machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr vôbec či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry. V budúcnosti by mal samotný elektronický výkaz taktiež odľahčiť administratívu podnikateľom.

„Finančná správa predpokladá, že vďaka kontrolnému výkazu podnikatelia v roku 2016 už nebudú musieť podávať daňové priznanie na DPH. Teda sa im zníži administratívna záťaž,“ hovorí Macíková. Mesační platitelia DPH budú prvýkrát v tomto roku posielať kontrolný výkaz Finančnej správe do 25. februára. Februárový termín sa netýka štvrťročných platiteľov, ktorí budú výkaz po prvýkrát posielať až v apríli.

Vysoké sankcie

Chyby budú daniari pokutovať. Novela počíta so sankciou do 10-tisíc eur vtedy, ak podnikateľ výkaz nepodá alebo ho podá neskôr, ako má. Taká istá pokuta mu hrozí, ak v ňom budú neúplné alebo nesprávne údaje. To isté sa týka situácie, ak daniari podnikateľa upozornia na nedostatky a on ich neodstráni. Ak pôjde o opakované porušenie, sankcia sa môže vyšplhať až do výšky 100-tisíc eur.

Od nového roka sa tiež preniesla povinnosť odviesť DPH na posledný subjekt v reťazci, ktorý predáva konečnému spotrebiteľovi. „Osobne považujeme zavedenie režimu tzv. tuzemského samozdanenia za najefektívnejší nástroj v boji proti daňovým podvodom na DPH v prípade transakcií medzi platiteľmi dane,“ vysvetľuje Peter Pašek, daňový poradca zo spoločnosti Accace.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Mariána Repu Celkom iné Slovensko. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V závislosti od efektívnosti výberu DPH na Slovensku a v EÚ vláda už v minulosti odhadla, že na DPH nám ročne uniká asi 1,2 miliardy eur. Efektívnosť výberu daní sa na Slovensku pohybuje na úrovni okolo 58 percent priemeru Únie. Poliaci a Maďari majú efektívnosť na úrovni približne 70 percent, priemer EÚ je 72 percent.

Portugalci a Česi chcú bločkovú lotériu

Portugalci, ktorí sa už vyše päť rokov topia v dlhoch, chcú viac peňazí do štátnej kasy získať z odhaľovania daňových únikov. Od apríla tohto roka idú podľa vzoru Slovenska zaviesť bločkovú lotériu. V nej bude možné vyhrať raz do týždňa osobný automobil, podobne ako u nás. Portugalsko odhaduje, že daňové úniky ho oberajú o štvrtinu HDP. Podľa agentúry AFP má lotéria v krajine všetky predpoklady na úspech. Portugalci totiž vraj milujú hazard.

Výhrami chce portugalská vláda motivovať ľudí, aby si od podnikateľov dali za zaplatený tovar alebo služby vystaviť účtenku. Nahlásením falošnej účtenky budú mať ľudia tiež možnosť si strhnúť z dane z príjmu 15-percentnú DPH za zaplatené služby v kaderníctve či autoservisoch, ale aj za stravovanie v reštauráciách.

Portugalská vláda sa o lotérii informovala v slovenskom rezorte financií. „Na stretnutí ministrov financií v Bruseli rezonovala téma bločkovej lotérie, ktorá bola daná ako príklad pre krajiny, ktoré majú problémy s efektivitou výberu daní. Lotériu prezentoval slovenský expertný tím. Bločková lotéria bola označená za inovatívnu štrukturálnu reformu,“ hovorí poradca ministra financií Radko Kuruc.

Slovenskou lotériou sa inšpirovala aj nová česká vládna koalícia, ktorá ju chce zaviesť v Česku. Tamojší minister financií Andrej Babiš na nedávnej návšteve Slovenska povedal, že okrem bločkovej lotérie by Česko malo zaviesť podľa vzoru Slovenska aj elektronický kontrolný výkaz DPH. Slovenský rezort financií pod vedením Petra Kažimíra chce taktiež otvoriť diskusiu o prípadnom zrušení daňového tajomstva. V praxi by tak štát mohol zverejňovať napríklad zoznam firiem, ktoré platia a neplatia daň z príjmu. Novinka by sa dotkla najmä veľkých firiem a ich majiteľov. Niektoré z nich si časť svojich ziskov prelievajú zo Slovenska do zahraničia, kde ich následne zdaňujú, a to aj napriek tomu, že ich zarobili v tuzemsku.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Daňová kobra #krátenie daní