Kamionisti hrozia veľkým štrajkom, ale až po olympiáde

Únia autodopravcov chce ísť po olympiáde do "veľkého štrajku". Prekáža im napríklad platenie mýta v intraviláne alebo výška pokút.

09.02.2014 22:41
debata (44)

Nespokojnosť autodopravcov narastá. V nedeľu sa stretli v Nitre, aby sa dohodli na ďalších krokoch, keďže piatkové rokovanie na ministerstve dopravy podľa nich neprinieslo očakávané výsledky.

„Štátny tajomník nám prisľúbil určité zmeny, ale tie zásadné, ako je napríklad zrušenie mýtneho v intravilánoch alebo neúmerne vysoké pokuty, ktoré začali platiť od januára, nie sú ochotní zmeniť, a keďže rešpektujeme olympiádu, po jej skončení chceme ísť do veľkého štrajku,“ povedal šéf Únie autodopravcov Slovenska Milan Laurinec.

Ako dodal, legislatívne zmeny výrazne zasiahli predovšetkým drobných živnostníkov, z ktorých približne jedna tretina počas posledných rokov skončila. Mýto je od januára pre nich ešte o 20 percent drahšie ako doteraz, čo je pre mnohých likvidačné.

Autodopravca Stanislav Skala zo Záhoria hovorí, že zvýšenie cien pre odberateľov je riešením, ale zvýšia sa nielen ceny tovarov pre obyvateľstvo, ale dopravcovia stratia medzinárodnú konkurencieschop­nosť.

„Prídu sem rakúski dopravcovia, ktorí majú lacnejšiu naftu aj poplatky a ja mám pocit, akoby o to tejto vláde išlo, veď aj sledovanie nákladnej dopravy, ktoré v súčasnosti robí ministerstvo ako takzvaný monitoring, to sú citlivé údaje, ktoré sa podľa našich informácií už dnes zneužívajú v konkurenčnom boji,“ hovorí Skala.

Nitrianske stretnutie bolo jedným z prvých regionálnych stretnutí a autodopravcovia sú rozhodnutí urobiť ďalšie aj v ostatných krajoch. Chcú v najbližších dňoch dohodnúť postup, ako dosiahnuť akceptovanie ich požiadaviek ešte pred prezidentskými voľbami. Milan Laurinec totiž povedal, že na ministerstve s nimi hovorili aj o tom, aby neštrajkovali pred voľbami. „A kedy by sme mali niečo dosiahnuť, keď nie pred voľbami? Veď potom si nás už naozaj nikto nevšimne,“ dodal Laurinec.

Hovorca ministra dopravy Martin Kóňa sa k piatkovému rokovaniu nechcel vyjadrovať, ale potvrdil, že ministerstvo pripravuje ďalší termín rokovaní do dvoch týždňov. „Ministerstvo je ochotné o viacerých požiadavkách ďalej rokovať, najskôr to bude technické rokovanie, aby sa zjednotili čísla, z ktorých vychádza ministerstvo a ktoré majú k dispozícii autodopravcovia a ďalší termín rokovaní pripravujeme o dva týždne,“ uviedol Kóňa.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #štrajk #Únia autodopravcov