Devízové ​​rezervy Ukrajiny boli na konci januára najnižšie od 2006

Devízové ​​rezervy Ukrajiny sa na konci januára znížili na 17,805 miliardy dolárov, čo bola najnižšia hodnota od roku 2006.

08.02.2014 14:08
Dolár Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila ukrajinská centrálna banka. Prepad spôsobilo splatenie dlhu a intervencie centrálnej banky. Na konci decembra rezervy predstavovali 20,416 miliar­dy USD.

Banka spresnila, že splátky dlhu si minulý mesiac vyžiadali 1,1 miliardy dolárov, z toho 650 miliónov USD predstavovala splátka dlhu Medzinárodnému menovému fondu. Na intervencie na medzibankovom trhu banka dala približne 1,7 miliardy USD.

Centrálna banka v posledných desiatich dňoch pravidelne intervenovala na trhu, aby podporila domácu menu, hrivnu. Od začiatku tohto roka hrivna pre politickú krízu v krajine oslabila o zhruba štyri percentá.

Centrálna banka vo štvrtok večer oznámila, že zavedie obmedzenia pre niektoré druhy nákupov zahraničných mien, aby ochránila stabilitu bankového systému a sľúbila podporiť likviditu bánk. Bližšie detaily k plánovaným krokom podľa agentúry Reuters neoznámila, iba uviedla, že reštrikcie by nemali obmedziť platby za vzdelanie a zdravotnú starostlivosť v zahraničí, presuny peňazí ľudí, ktorí sa sťahujú z Ukrajiny do svojej vlasti alebo výplatu miezd pre zahraničných pracovníkov na Ukrajine. Banka zdôraznila, že opatrenie je len preventívne.

Od vlaňajšieho novembra, kedy sa objavili prvé protesty proti vláde prezidenta Viktora Janukovyča, hrivna oslabila o zhruba desať percent. V stredu sa prvýkrát za päť rokov jej kurz prepadol pod deväť hrivien za dolár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina