Skupine Skanska klesol zisk, vyhliadky sa vraj pomaly zlepšujú

Prevádzkový zisk najväčšej škandinávskej stavebnej spoločnosti Skanska vo štvrtom štvrťroku klesol medziročne o päť percent na 1,65 miliardy švédskych korún. To je výraznejší pokles, než sa očakávalo. Odhady nesplnil ani vývoj zákaziek hlavnej stavebnej divízie.

07.02.2014 12:13
debata

Skanska, ktorá pôsobí aj na Slovensku, ale zároveň oznámila, že vyhliadky na trhoch sa celkovo pomaly zlepšujú. Analytici v prieskume agentúry Reuters očakávali, že zisk bude predstavovať približne 1,75 miliardy USD.

Stavebná divízia získala za štvrtý štvrťrok zákazky za 29,1 miliardy švédskych korún. Bolo to o tri miliardy SEK menej ako pred rokom a zároveň pod odhadmi analytikov, ktorí čakali nárast na 32,7 miliardy. Skanska má zo stavebnej divízie deväť desatín všetkých tržieb.

Skupina v uplynulom roku zaznamenala rast stavebnej činnosti, najmä vďaka zlepšeniu v Spojených štátoch, ktoré sú jej najväčším trhom. Situáciu v tamojšom stavebníctve ťažko zasiahla globálna finančná kríza, teraz je ale na ceste k oživeniu.

Skupina uviedla, že vyhliadky na jej trhoch a segmentoch nie sú jednoznačné, celkovo sa ale pomaly zlepšujú. „Makroekonomická situácia sa zlepšuje v Spojených štátoch a Veľkej Británii. Očakávame, že trh občianskej výstavby v našich hlavných zemepisných oblastiach tento rok zostane stabilný, alebo sa bude rozvíjať priaznivejšie,“ uviedol generálny riaditeľ Skanska Johan Karlström.

Skanska patrí k popredným stavebným spoločnostiam aj na českom a slovenskom trhu. Karlström uviedol, že v Českej republike a na Slovensku sa objem stavebného trhu znižuje už štyri roky a situácia je tu celkovo veľmi zložitá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Skanska #stavebníctvo