Slovenská ekonomika by mala zrýchliť o 2,3 %

Slovenská ekonomika má v tomto roku stúpnuť o 2,3 %. Vyplýva to z aktuálnej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR, ktorý tak navýšil svoje očakávania hospodárskeho rastu na rok 2014 zo septembra minulého roku o 0,1 percentuálneho bodu.

06.02.2014 10:22
debata (5)

Pre rok 2015 ponecháva prognózu na úrovni 3 % a pre rok 2016 ju rovnako mierne zvýšil o 0,1 percentu­álneho bodu na 3,2 %. Inštitút zároveň zverejnil aj svoje očakávania rastu ekonomiky na rok 2017 na úrovni 3,4 %.

Za miernou úpravou prognózy smerom nahor podľa inštitútu stoja okrem iného zlepšujúce sa vyhliadky slovenského exportu v nadväznosti na postupné oživenie v eurozóne. K solídnemu rastu priemyselnej produkcie by sa pritom mal postupne začať pridávať aj domáci dopyt, keď zvyšovanie spotreby domácností podporuje aj slabá inflácia. Podľa IFP by mal zrýchľovať aj celkový rast investícií.

"Hlavným dôvodom je očakávaný rast väčších investičných projektov v oblasti automobilového priemyslu a očakávaná výstavba diaľnic,“ konštatuje v aktuálnej prognóze. Zároveň však dodáva, že stagnácia úverov podnikom po predchádzajúcom poklese naznačuje nevýraznú investičnú aktivitu aj v tomto roku.

Rezort financií očakáva, že postupné zrýchľovanie hospodárstva povedie aj k zlepšovaniu podmienok na trhu práce. Zamestnanosť by v tomto roku mala stúpnuť o 0,3 %, čo znamená oproti septembru navýšenie prognózy o 0,1 percentu­álneho bodu. Jej rast by mal v ďalších rokoch zrýchľovať na 0,6 %, 0,7 % a napokon 0,9 % v roku 2017. Miera nezamestnanosti by tak mala naopak klesať z tohtoročných 14 % na 13,2 % v roku 2015 až po 11,3 % v roku 2017. "Rast voľných pracovných miest v poslednom štvrťroku aj mesačné štatistiky ukazujú prekonanie dna na trhu práce. Rast ekonomiky by sa v tomto roku mal prejaviť už aj v miernom raste zamestnanosti. Jeho hlavným zdrojom bude priemysel a trhové služby,“ píše sa v prognóze.

Priaznivejšia situácia na trhu práce spoločne s nízkou očakávanou infláciou má byť zase pozitívnym faktorom rastu miezd. IFP tak navýšil odhad rastu reálnych miezd na tento rok až o 0,6 percentu­álneho bodu na 1,7 %. A to napriek tomu, že rast nominálnych miezd v tomto roku by mal byť oproti predpokladom zo septembra nižší o 0,3 percentu­álneho bodu na úrovni 2,5 %. Inštitút totiž výrazne skresal svoje pôvodné odhady rastu spotrebiteľských cien v tomto roku až o 0,9 percentu­álneho bodu na úroveň 0,8 %.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #rast