Grécko prešetruje privatizáciu štátnej lotérie

Prokurátor v Aténach prešetruje najväčšiu privatizačnú dohodu v Grécku, v rámci ktorej Grécko predalo štátnu lotériu OPAP skupine investorov z Ruska, Česka a Slovenska. Informoval o tom denník Financial Times.

05.02.2014 09:15
peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyšetrovanie sa začalo niekoľko týždňov po tom, čo firma Emma Delta zaplatila 650 mil. eur za podiel vo výške 33 % v spoločnosti OPAP. Emma Delta následne vymenila šéfa spoločnosti OPAP a personálne zmeny urobila aj v predstavenstve spoločnosti.

Ponuka na kúpu podielu v spoločnosti bola jediná platná v rámci celého tendra. Vyšetrovanie by sa podľa zdrojov denníka Financial Times malo zamerať napríklad na transparentnosť privatizácie, či na prípadný konflikt záujmov. Grécky parlament v apríli minulého roka schválil nezvyčajnú legislatívu. Klauzula vložená do zákona o investíciách pozastavila až do januára tohto roku povinnosť dozorného orgánu kontrolovať potenciálnych kupcov OPAP.

Predaj spoločnosti Opap umožnil gréckej privatizačnej agentúre Taiped, aby splnila stanovený cieľ v oblasti príjmov za minulý rok. Ten je vo výške 1,3 mld. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #privatizácia #OPAP