Nemecko grécke dlhy škrtať nemieni

Nemecké ministerstvo financií v pondelok odmietlo možnosť ďalšieho zníženia gréckeho dlhu veriteľmi. Reagovalo tak na víkendovú správu magazínu Der Spiegel, podľa ktorej by takýto krok mohol byť súčasťou nového balíka pomoci pre Grécko.

03.02.2014 12:56
debata

„Toto môžem kategoricky poprieť,“ reagoval podľa agentúry Reuters na informáciu magazínu o možnom znížení gréckeho dlhu hovorca ministerstva Marco Semmelmann.

Der Spiegel cez víkend uviedol, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripravuje tretí balík pomoci pre zadlžené Grécko, ktorý by mohol mať hodnotu až 20 miliárd eur.

Medzi možné formy pomoci podľa denníka patrí ďalšie zníženie gréckeho dlhu veriteľmi alebo dodatočný program, prostredníctvom ktorého by Grécko mohlo získať nové peniaze z európskeho záchranného fondu ESM. Grécko už dostalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkovej hodnote 240 miliárd eur.

Spiegel upozornil, že nová pomoc by vyžadovala, aby grécka vláda realizovala reformy s väčším odhodlaním ako doteraz. Dodal, že podľa medzinárodných veriteľov zatiaľ vláda urobila iba menej ako polovicu sľúbených reforiem.

Grécka ekonomika sa už šesť rokov nachádza v recesii, tento rok však vláda počíta s návratom k hospodárskemu rastu. Miera nezamestnanosti v krajine sa v októbri vyšplhala na rekordných 27,8 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #trojka veriteľov