Čechom zmizli s firmami aj miliardy korún

Firmy v Česku, ktoré sú v skutočnosti prázdnymi schránkami, predstavujú podľa správy českého Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) hlavný problém pri vymáhaní daňových nedoplatkov.

03.02.2014 09:50
debata (3)

Z takmer 80 veľkých dlžníkov dane z pridanej hodnoty (DPH) je viac ako polovica spoločností, ktoré sa nedajú nájsť, pričom nezaplatili takmer 16 miliárd korún. Napísali to české Hospodářské noviny.

Podľa správy NKÚ vlani na konci apríla 77 firiem s nedoplatkom DPH nad sto miliónov korún dlhovalo celkovo 25,7 miliardy korún. Z toho 45 spoločností sú len prázdne schránky, ktoré majú dlhy na DPH takmer 16 miliárd korún .

Nezaplatené dane podľa správy NKÚ narastajú. V roku 2012 sa vyšplhali na 134,7 miliardy korún, DPH z toho tvorila 82,5 miliardy. O rok skôr finančné úrady evidovali daňové nedoplatky 118,8 miliardy korún, v roku 2010 to bolo 106,4 miliardy. Z vymáhaných nezaplatených daní sa v rokoch 2010 až 2012 darilo podľa správy NKÚ získať menej ako desatinu.

Účelovo založené firmy sú podľa NKÚ najväčšími dlžníkmi a vymáhanie nedoplatkov nemožno u nich ani začať, uvádza úrad vo svojej tlačovej správe. „Ide o trvalý stav, na ktorom nezmenila nič ani séria opatrení, ktoré si kládli za cieľ predchádzať daňovým únikom a zefektívniť vymáhanie dlžných daní,“ napísali kontrolóri.

Podľa nich je získanie daňových nedoplatkov „takmer nemožné“ u zadlžených spoločností, ktorých zakladatelia ukončia podnikanie, neuhradia dlhy a v rovnakej činnosti pokračujú v novo založených subjektoch, u firiem, ktorých štatutárny orgán nie je funkčný alebo ktoré nesídlia na nahlásenej adrese, prípadne sídlia na takzvanej virtuálnej adrese. Problémy sú aj v prípade firiem, ktoré účelovo menia svoje sídlo a miestnu príslušnosť alebo sa podvodným konaním snažia získať majetkový prospech, napríklad vystavovaním faktúr na fiktívne plnenie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #NKÚ