Česko bude bez eura najmenej šesť rokov, tvrdí Babiš

Český minister financií Andrej Babiš (ANO) sa domnieva, že euro v Česku nebude zavedené skôr než za šesť rokov.

02.02.2014 22:33
Andrej Babišš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (24)

Bez bližších podrobností to v nedeľu napísal v chate na Facebooku. Už skôr sa vyjadril, že je za prijatie jednotnej európskej meny. V chate tiež uviedol, že sa v budúcnosti chce vrátiť do svojej firmy Agrofert.

„Myslím si, že tejto vlády sa to nedotkne,“ napísal Babiš o prijatí eura. Po stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom pred vymenovaním novej vlády Babiš uviedol, že s budúcim prijatím eura nemá problém. Zároveň ale povedal, že Česko by nemalo ručiť za záväzky Grécka alebo Španielska.

Ministerstvo financií a Česká národná banka v dokumente, ktorý predchádzajúca vláda Jiřího Rusnok schválila vlani v decembri, opäť odporučili kabinetu zatiaľ nestanovovať cieľový dátum vstupu do eurozóny. Predvlani krajina podľa údajov Českého štatistického úradu nesplnila dve zo štyroch požiadaviek pre prijatie eura, a to kritérium cenovej stability a tiež trojpercentný podiel deficitu verejných financií na hrubom domácom produkte. Za minulý rok by ale ČR obe kritériá splniť mala.

„Určite sa vrátim do Agrofertu, dúfam, že to rýchlo ubehne. Som politikom proti svojej vôli,“ napísal Babiš na chate na otázku, čo bude robiť, keď bude mať pocit, že splnil svoje politické poslanie.

Pred dvoma týždňami Babiš na Facebooku napísal, že končí v manažmente Agrofertu. Zostať chce v dozornej rade Nadácie Agrofert. Jediným majiteľom holdingu s približne 27 000 zamestnan­cami ale Babiš zostáva. Podľa politických konkurentov bude ako minister financií neustále v strete záujmov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro #eurozóna #Andrej Babiš #Agrofert